Društvo Kultura

Iz gradskog budžeta za medije 69 miliona dinara

Grad Niš raspisao je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata za ostvarivanje javnog interesa za 2021. godinu u iznosu od 69 miliona dinara. Gornja granica po projektu je 13 miliona, a minimalna 150.000 dinara.

Medijski konkurs koji se svake godine raspisuje sa ciljem da se pravovremeno, potpuno, istinito i nepristrasno informišu građani o svim temama od javnog značaja, raspisan je za ovu godinu. Otvoren je od 12. februara, a rok za prijavu je 15 dana.

Maksimalna suma za televizije iznosi 3 miliona po projektu, dok za štampane medije iznosi 2 miliona dinara.

Medijsko sufinansiranje trebalo bi da omogući da građani ne ostanu uskraćeni za važne i korisne informacije, na koje  imaju puno pravo, samim tim što je novac koji se dodeljuje i njihov novac.

Na konkurs se može prijavljivati medij koji je upisan u Registar medija, pravno lice koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja  i prijavljen je u APR-u.  Ukoliko je nekom od prijavljenih izrečena mera od strane regulatornog tela, potreban je dokaz da su preduzete sve mere da se prekršaj ne ponovi, navodi se u konkursu.

Ove godine je za medijsko sufinansiranje odvojeno 69 miliona dinara. Prošle godine je opredeljeno 89 miliona, najviše od uvođenja medijskog sufinansiranja. Prema podacima UNS-a cifra je bila veća nego u Beogradu, koji je izdvojio 85 miliona dinara.

Mediji poput Južnih vesti i Danasa su toliku izdvojenu sumu povezivali sa izborima koji su se u to vreme odvijali, te da je takvo rešenje išlo na ruku „fingiranju“ konkursa za medije koji su vlasnički, finansijski i uređivački bliski vlastima. Posebno  se odnosilo  na one najveće, koji su u vlasništvu članova niške porodice Radomirović i porodice direktora BIA Bratislava Gašića, i koji su prethodnih godina dobijali najveći iznos za medijsko sufinansiranje.  U prilog tome ide i odluka komisije, a to je oko 80 odsto budžetskog novca izdvojeno za medije u tesnoj vezi sa vladajućom strankom.

Do sada su po već ustaljenom običaju, “najveći deo kolača” dobijali mediji koji su usko povezani sa vlašću, da li će to biti slučaj i ove godine, saznaćemo nakon završenog konkursa i odluke komisije.

Kako su građani reagovali na novac koji je opredeljen za medijsko sufinansiranje prethodne godine, možete pročitati u anketi koju je uradio City Smart radio.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend