Društvo Kultura

Iz gradskog budžeta za medije 69 miliona dinara

foto: Pixabay
Grad Niš raspisao je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata za ostvarivanje javnog interesa za 2021. godinu u iznosu od 69 miliona dinara. Gornja granica po projektu je 13 miliona, a minimalna 150.000 dinara.

Medijski konkurs koji se svake godine raspisuje sa ciljem da se pravovremeno, potpuno, istinito i nepristrasno informišu građani o svim temama od javnog značaja, raspisan je za ovu godinu. Otvoren je od 12. februara, a rok za prijavu je 15 dana.

Maksimalna suma za televizije iznosi 3 miliona po projektu, dok za štampane medije iznosi 2 miliona dinara.

Medijsko sufinansiranje trebalo bi da omogući da građani ne ostanu uskraćeni za važne i korisne informacije, na koje  imaju puno pravo, samim tim što je novac koji se dodeljuje i njihov novac.

Na konkurs se može prijavljivati medij koji je upisan u Registar medija, pravno lice koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja  i prijavljen je u APR-u.  Ukoliko je nekom od prijavljenih izrečena mera od strane regulatornog tela, potreban je dokaz da su preduzete sve mere da se prekršaj ne ponovi, navodi se u konkursu.

Ove godine je za medijsko sufinansiranje odvojeno 69 miliona dinara. Prošle godine je opredeljeno 89 miliona, najviše od uvođenja medijskog sufinansiranja. Prema podacima UNS-a cifra je bila veća nego u Beogradu, koji je izdvojio 85 miliona dinara.

Mediji poput Južnih vesti i Danasa su toliku izdvojenu sumu povezivali sa izborima koji su se u to vreme odvijali, te da je takvo rešenje išlo na ruku „fingiranju“ konkursa za medije koji su vlasnički, finansijski i uređivački bliski vlastima. Posebno  se odnosilo  na one najveće, koji su u vlasništvu članova niške porodice Radomirović i porodice direktora BIA Bratislava Gašića, i koji su prethodnih godina dobijali najveći iznos za medijsko sufinansiranje.  U prilog tome ide i odluka komisije, a to je oko 80 odsto budžetskog novca izdvojeno za medije u tesnoj vezi sa vladajućom strankom.

Do sada su po već ustaljenom običaju, “najveći deo kolača” dobijali mediji koji su usko povezani sa vlašću, da li će to biti slučaj i ove godine, saznaćemo nakon završenog konkursa i odluke komisije.

Kako su građani reagovali na novac koji je opredeljen za medijsko sufinansiranje prethodne godine, možete pročitati u anketi koju je uradio City Smart radio.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali