Društvo

Izmeštanje Cvetne pijace u Nišu otvorilo pitanja duplih ugovora o prodaji lokala

Miodrag Stoiljković kupio je lokal 1997. godine na Cvetnoj pijaci od firme Niš-projekt i platio ga 35.000 maraka. U trenutku kupovine lokala nije ni slutio da će, nakon dvadeset godina, naizgled uredan kupoprodajni ugovor doneti nevolje njegovoj porodici, da potpis i pečat dve decenije kasnije neće važiti, a da će objekat koji je platio od novca zarađenog sa svojih deset prstiju biti srušen do temelja.
Kupoprodajni ugovor

“Moj očuh je taj lokal kupio 1997. godine od Niš-projekta, po tržišnoj ceni od 35.000 maraka. Niš-projekt i JKP Tržnica su zajednički gradili Cvetnu pijacu”, kaže Marija Ćirić, vlasnica.

Sagovornica objašnjava da je reč o kupoprodajnom ugovoru zaključenom između Niš – projekta i njenog očuha. Međutim, ona kaže da to nije jedini ugovor i da je zbog toga i nastala čitava zagonetka, za koju kako se čini racionalnog rešenja nema.

Naime, postoji i aneks ugovora koji je JKP Tržnica potpisala sa Niš-projektom, po kome, nakon dvadeset godina lokali prelaze u vlasništvo Tržnice.

“Mislim da Niš-projekt nije smeo da otuđi lokal za koji smo mi uredno dali novac i kupili ga, te su načinili aneks ugovor po kome građevinska i upotreba dozvola važi 20 godina”, kaže Marija i dodaje da je ona letos istekla.

Međutim, po isteku od dve decenije, Tržnica ne priznaje vlasništvo nad lokalima i traži od starih vlasnika da plate zakup zemljišta na kojima se lokal nalazi. Sagovornica objašnjava da se sa tim nisu složili drugi zakupci lokala i pokrenut je pravni postupak.

Problemi su nastavili da se nižu i Grad je pre nekoliko meseci kasnije vlasnike i zakupce lokala obavestio da oni moraju biti srušeni.

“Petog novembra nas je inspektor obavestio da moramo da se iselimo iz lokala. Otišli smo da se raspitamo šta se dešava i rečeno nam je da se lokali ruše,” objašnjava sagovornica.

Kako kaže, usmenim putem im je rečeno da je rok za iseljenje pet, dok  u rešenju stoji da je to svega jedan dan. Njihovim mukama nije bilo kraja te su im nadležni dva puta izdavali rešenje – jedno u kome je pisalo da se lokal ruši jer su vršene izmene koje nisu smele, a kada su se pobunili, i drugo, u kome je ovoga puta pisalo da je lokal bespravno sagrađen, iako vlasnici poseduju dozvole.

Građani kažu da su očigledno izigrani od strane onih koji su im lokal prodali, ali i da su zatečeni bahatošću onih koji vode ovaj grad jer se nisu udostojili da ih propisno i na vreme obaveste o rušenju lokala, već su ih doslovno stavili pred svršen čin, ne dajući im prostora ni da pronađu drugi lokal gde će preseliti firmu koja tu posluje 20 godina.

Ko će snositi odgovornost za lokal i šta će se dogoditi sa zakupcima i vlasnicima lokala na Cvetnoj pijaci pitali smo pomoćnicu gradonačelnice Vladislavu Ivković koja je danas nastupala u njeno ime na jednoj pres konferenciji, ali smo dobili odgovor da ona nije upućena u temu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Litany, Oscar Scheller
Za 0 minuta

Playlist

Litany, Oscar Scheller
Natalie Imbruglia
Za 2 minuta

On My Way

Natalie Imbruglia
Simply Red
Za 6 minuta

Thinking of You

Simply Red
Fire Island Featuring Loleatta Holloway
Za 9 minuta

Shout to the Top

Fire Island Featuring Loleatta Holloway
Dinah Washington
Za 12 minuta

Is You Is Or Is You Ain't My Baby

Dinah Washington

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend