Društvo

Je l gotov most – kritika gradske vlasti ili činjenično stanje?

Rekonstrukcija mosta na Nišavi, duga skoro tri godine, inspirisala je pokretanje sajta “Je l gotov most”, čije poreklo nije poznato. Na sajtu se mogu naći brojne zanimljivosti koje se odnose na svetska dostignuća završena u kraćem roku, nego niški most. Iako na sajtu nema informacija o tvorcu, iz priloženog se vidi da je nastao u svrhu kritike upućene na adresu aktuelne gradske vlasti.

Posetioci sajta mogu dobiti informaciji o dužini rekonstukcije mosta, koja na današnji dan traje tačno 508 dana, ali i saznati brojne istorijske zanimljivosti i usput nešto naučiti.

Kreatori sajta pozivaju građane da budu kretivni i i sami im pošalju pokoju istorijski važnu činjenicu na adresu jelgotovmost@gmail.com

Jedna od zanimljivosti koja se odnosi na dužinu trajanja radova glasi da su Balkanski ratovi  zbirno trajali kraće no rekostrukcija mosta – 283 dana.

Ljubitelji istorije na sajtu mogu saznati i  da je Empajer Stejt Bilding izgrađen za 485 dana.  Kako piše na sajtu, a beleži istorija Dong Yaohui  je pešice prešao ceo Kineski Zid za isto vreme koliko traju radovi na mostu dugom svega 50 metara.

Na sajtu se navodi i zanimljivost koja će se naći povodom obeležavanja 540 dana rekostrukicije mosta, a koja se odnosi na put do Marsa i nazad.  Sudeći prema najava Sotirovske most će biti gotov u roku odnosno 1. avgusta.

“Vidite kako se most i Trg sada završavaju kada je dat novi rok i kada se približava istek istog. Mi kao odgovorna vlastu u roku završavamo sve svoje obaveze i dobro znamo koje su” izjavila je Sotirovski na konferenciji za novinare nakon Gradskog veća.

Podsetimo Aktivisti niškog odbora Stranke slobode i pravde okačili su transparent “500 dana” na zidinama Tvrđave, kako bi podsetili na dužinu trajanja rekonstrukcije mosta. Iz Stranske slobode i pravde kažu da je kraće trajala izgradnja novog mosta, nego rekonstrukcija postojećeg.

Radovi na centralnom gradsko trgu počeli su juna 2019. godine. Kada se marta 2020. započelo sa rekonstrukcijom mosta rečeno je da će radovi biti gotovi za tri do četiri meseca, ali se to nije dogodilo.

Zbog toga je Urbana gerila je zbog toga upisala Tvrđavski most u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara.

Rokovi za završetak radova su produžavani više puta kao i bankarska garancija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 42 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 39 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 35 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 31 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend