Društvo

Jelena Savić izrađuje nakit zasnovan na pričama drevnih naroda

Foto: privatna arhiva
Jelena Savić, ljubav prema nakitu razvila je u šestoj godini života, kada je svoj prvi dragoceni komad dobila od tetke na čuvanje. Taj momenat će godinama kasnije opredeliti njen umetnički poziv. Jelena, danas poseduje umetnički atelje u kome dizanira i ručno pravi nakit od prirodnih materijala.

,,Te tetkine zelene minđuše i moj molećivi pogled ka njoj, i danas su duboko urezane u meni. To je, verujem prvi momenat, kada počinje da se razvija moj osećaj za umetnost i lepotu“, započinje Savićeva svoju priču. Kaže kroz smeh da je verovatno tetka već tada prepoznala njenu ljubav prema nakitu. Te ne čudi da su se zelene minđuše za kojima je tako dugo čeznula, našle u njenom posedu. ,,Svoj prvi dragoceni nakit imala na dlanu u šestoj godini,“ kaže sagovornica.

Ljubav prema nakitu nije minula ni kada je odrasla. Seća se da je gledala neku seriju i da su joj pažnju privukle minđuše glavne junakinje. Kako nije imala gde da ih kupi odlučila je da ih napravi.  ,,U davno snimljenoj seriji zapazila sam minđuše koje u tom trenutku nigde nisam mogla da kupim, i svaki put kada bih iznova gledala seriju, razmišljala sam kako da ih napravim. Posle izvesnog vremena, uveličala sam sliku i skicirala minđuše. Svakog dana je nešto iznova falilo od materijala, ali moja želja i upornost je dovela do toga da sam ih desetak dana kasnije, imala na svojim ušima.“

Tako kreće njena odiseja. Odlučila je na pokrene sopstveni posao. ,,Nisam se bojala neuspeha, jer sam imala podšku najbližih. Živim u malom gradu, ali on je moj. U njemu sam odrasla, školovala se, zavolela. Ne želim da odem iz svog grada, želim da u njemu ostanem i pronađem svoje mesto ,,pod suncem“, kaže sagovornica.

Savićeva objašnjava da nakit izrađuje od prirodnih materijala jer smatra da je jako važno da čuvamo, a pre svega poštujemo prirodu. Inspiraciju pronalazi u drevnim mitovima, legendama, pričama. ,,Od davnina se verovalo u moć nakita. Nakit je imao funkciju statusnog simbola, ali je i oslikavao i kulturu nekog naroda. Potrudila sam se da u izradi nakita koristim tehnike  iz različitih kultura.“ ističe ona.

Ističe da su Stari Egipćani voleli luksuz, posebno zlato, i kombinovali su ga sa staklenim perlama koje su potom bojili. ,,Ja danas koristim staklene perle (gumirane), u izradi ogrlica i narukvica, koje veoma lepo izražavaju ženstvenost i stil. Ako me pitate zbog čega priznaću vam, da jako volim njihovu kulturu i umetnost.“ U njenom atelju mogu se naći i komadi izrađeni od drveta, a kako kaže tu je upotrebila legendu starih Slovena, koji su verovali da nošenje takvog nakita ima pozitivno dejstvo na čitav organizam. Ali isto tako i nakit napravljen prema drevnoj Japanskoj tehnici.

Objašnjava da je reč o staroj japanskoj tehnika, zvanoj Kumihimo. Samuraji su je koristili da učvrtse oklope. To je tehnika uplitanja svilenih kanapa, sa veoma dugom tradicijom. Naime, u vreme samuraja, javila se potreba za dugačkim i izdržljivim kanapima, kojima su povezivani delovi samurajskog oklopa. U početku, to je bila tehnika ručnog uplitanja, ali kako se prenosilo iz generacije u generaciju, tehnika se usložnjava i sve složenije tehnike se čuvale kao porodična tajna i vremenom postale statusni simbol samurajskog ratnika.

Umesto za drevne ratnike napravila je nakit za savremene žene. ,,Ko kaže da i one nisu ratnice? pita šaljivo i objašnjava da žene često dolaze u atelje, jer uvek ima neku zanimljivu priču da podeli sa njima. Prisetila se početka i kazala ,,Kada sam prvi put zakoračila u svoj atelje, osetila sam da se ona devojčica koja je želela zelene minđuše, smeši. Tog momenta sam znala  da sam pronašla svoje mesto“, zaključuje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 21 minut

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 17 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 14 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend