Društvo Politika

JKP Mediana izdvojila 52 miliona za monitoring centar, Dveri upozoravaju da se neosnovano rasipa novac građana

Foto: Pixabay
Svega par dana nakon što su sindkati JKP "Mediana" upozorili na operativni kolaps koji preti ovom preduzeću, "Mediana" je sklopila ugovor vredan preko 50 miliona dinara. Naime komunalno preduzeće je raspisalo javnu nabavku za uvođenje sistema za monitoring, bezbednost i optimizaciju, a posao je poveren beogradskoj firmi  Macchina Security d.o.o.

“Monitoring centar je zadužen za praćenje i upravljanje svim sistemima tehničke zaštite i prikupljanja podataka. Operater monitoring centra može na monitorima da prati sliku sa kamera koje su povezane na monitoring, da pregleda snimljeni materijal i da prati sve alarmne situacije nad nadziranim objektima”, navodi se u tehničkom opisu javne nabavke.

Prednost centralizovanog monitoringa ogleda se, kako se dalje navodi,  u mogućnosti da se blagovremeno reaguje na sve alarmne situacije bez obzira na njihovu fizičku udaljenost.

Firma Macchina Security d.o.o. ima zadatak da izradi i sistem za prepoznavanje tablica vozila, kao i mobilni sistem video nadzora tj. kamere koje će biti instalirane u vozilima, a koje pojedina javna preduzeća u gradu imaju.

“Po pitanju spoljašnjih kamera koje bi se postavljale na ulaznu i izlaznu rampu garaže, predviđene su inteligentne kamere za prepoznavanje registarskih tablica vozila. Kamera za prepoznavanje registarsih tablica (kamera sa ANPR tehnologijom, Automatic Number Plate Recognition) automatski vrše snimanje, prepoznavanje i generisanje alfanumeričkih podataka o registarskoj oznaci vozila koje prilazi zoni nadzora, u ovom slučaju vozilo koje prilazi ulaznoj i izlaznoj rampi”, obrazloženo je  u tehničkom opisu.

Još jedna stavka u ugovoru koja bi trebalo da unapredi poslovanje u “Mediani” odnosi se na sistem pražnjenja podzemnih kontejnera. U planu je da svi podzemni kontejneri dobiju senzore koji će slati signal o njihovoj popunjenosti.

Za monitoring centar “Mediana” je izdvojila 52.764.036 dinara (sa PDV). Pitanje koje se nameće jeste kako je “Mediana”, kojoj prema oceni sindikata preti operativni kolaps mogla da izdvoji 50 miliona i hoće li to dovesti do novih zaduženja?

Kako će se investicija odraziti na finansijsku stabilnost preduzeća, kada će sistem biti uveden i kako će to funkcionisati u praksi, pitali smo Medianu, ali do trenutka pisanja ovog teksta odgovor nije stigao na adresu City Smart radija.

Vršilac dužnosti na mestu direktora ovog preduzeća, Ivan Mihajlović je emisiji Između redova na Bella amie televiziji govorio o trenutno kreditnoj zaduženosti preduzeća koje iznosi 140 miliona dinara za tekuću likvidnost i 87 miliona za investicije, kredit od 740.000 evra odobren im je pre dva meseca.

Mihajlović je kazao kazao da bi preduzeće normalno funcionisalo i pružalo kvalitetnu uslugu građanima nekad mora i da se kreditno zaduži.

Povodom kupovine monitoring sistema oglasile su Dveri koje smatraju da je operativni kolaps rezultat lošeg vođenja preduzeća. Oni su takođe istakli da je za ovu sumu Mediana mogla da kupi novu opremu i time pobljša svoju uslugu i da se na ovaj način samo rasipa novac građana Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 30 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 27 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 19 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend