Društvo

Jovanović: Odnos prema manjinama, a posebno Romima zabrinjava

Odžan je inicijalni sastanak na kome se razgovaralo o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave sa posebnim osvrtom na Rome/Romkinje. Sastanku su prisustvovali ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i državni sekretari Olena Papuga i Ninoslav Jovanović.

,,Sve šanse da bude manje nepravde u našem društvu zavisi od naše volje da menjamo svoje ponašanje”, kazala je  Gordana Čomić ministarka za manjinska i ljudska prava. Ona je kazala da je cilj ovog razgovora primena zakona o pravima nacionalnih manjina, upotrebi službenog jezika i pisma, te zabrani diskriminacije. To se odnosi i zapošljavanje svih predstavnika nacionalnih manjina u svim gradovima i opštinama. ,,Nama je nevažno kakvog je ko porekla, važno nam je da taj neko razume posao koji radi”, kazala je Čomić.

Prema rečima državnog sekretara Ninoslava Jovanović  broj pripadnika nacionalnih manjina kako u javnom tako i privatnom sektoru  zanemarljiv.,,Ako Roma ima 2,4% u Srbiji, mi želimo da 2,4% učestvuje u sudovima, tužilaštvima, policiji, svim državnim ministarstvima i lokalnim samoupravama.”

Prema njegovim rečima inicijativa koju je podnela Liga Roma da se to promeni, naišla je na podršku odbora za porodicu u Skupštini Srbije. Platforma je upućena ka Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i očekujemo da se formira radna grupa za izradu tog zakona”, kaže Jovanović. Dodaje da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje  nalazi negde oko 2000 Roma, dok daleko veći broj, oko 80.000 nije na evidenciji.

Objašnjava da pitanje razvoja i ekonomskog položaja svih nacionalnih manjina treba gledati kroz donošenje tog zakona. ,,Posle trideset godina nema više potrebe da očekujemo nečiju dobru volju. Nečiju milostinju, nego treba poštovati ustav i zakon. Mera demokratičnosti je odnos prema manjinama.  U ovom slučaju je to broj zapošljenih Roma, Bugara, Makedonaca i drugih manjina u državnom sektoru.”

Ističe da društvena anomija koja se odnosi na pitanja nacionalnih manjina, a posebno Roma jako dugo traje. ,,Ta situacija je zabrinjavajuća naročito sada kada ima para, kada smo obezbedili evropske fondove. To ignorisanje mogućnosti da se rešimo te stigmatizirane slike o Romima”, kazao je on.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 36 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 33 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend