Društvo

„Kad ne može ljudski, radimo sudski“ poruka s građanskog protesta zbog oduzetih pašnjaka

Građani su se okupili na protestu "Za odbranu Belog vrha" i na sat vremena blokirali saobračaj u ulici Nikole Pašića, zbog odluke Skupštine grada da se selima Jasenovik i Gornji Matejevac oduzme pravo na korišćenje pašnjaka, odnosno da se oni vrate u potpunosti u državno vlasništvo. Odluku niškog parlamenta vide kao protivzakonitu i zahtevaju od nadležnih da na sutrašnjoj sednici ponište prethodnu odluku, a ukoliko se ogluše o njihove zahteve pravdu će potražiti na sudu, i istovremeno radikalizovati proteste.

Odbornici niške Skupštine su pre mesec dana na hitnoj sednici doneli odluku da se selima Jasenovik i Gornji Matejevac oduzme pravo na korišćenje pašnjaka, odnosno da se oni vrate u potpunosti u državno vlasništvo. Odluku su nadležni pravdali time da je građani ne koriste na način na koji je to propisano, te će o njihovoj daljoj nameni odlučivati državni organi. Međutim, nadležni nisu pojasnili koja je to nova namena niti kako će se sve to odraziti na život meštana, te su oni odučili da pažnju na problem koji ih muči skrenu protestima.

Prvi protest održan je u Gornjem Matejevcu ubrzo nakon donošenja odluke, a kako nadležni nisu ispoštovali prvobitni rok od deset dana da odluku ponište, građani su blokirali saobraćaj ispred Skupštine grada kako bi još jednom, pred sutrašnju sednicu, poslali poruku da su odlučni u svojoj nameri da vrate pašnjake.

Rođena sam u Gornjem Matejevcu i tu živim. To su naša polja i brda koje smo kao deca obilazili, uživali i živeli i sada kada sam čula da ga oduzimaju ja sam se zapanjima. Kako mogu da promene namenu brdu koje nam daje vazduh, mir i lepotu„, kaže meštanka i dodaje da je zabrinjava kakva bi to namena mogla da bude, kada se o njoj ne govori javno.

Pojedini meštani sa kojima smo razgovarali potez lokalne vlasti vide kao čin samovolje. „Protest protiv bahatosti i oholosti nekih ljudi koji misle da imaju mogućnost  da otimaju tuđe samo zato što su uz vlast“, kaže jedan meštanin, dok se drugi nadovezuje: „U ovom društvu sve tako rešavanju. Neko reši i uzme, to sutradan mogu da urade sa mojom imovinom“.

Slaviša Dinić, odbornik u Opštini Pantelej i predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju, koji se vodi kao zvanični oragnizator protesta, kaže da je su pašnjaci samo jedan unizu otuđenih dobara koji pripadaju Nišlijama. „Izdali su i prodali sve što su mogli. Poklonili su aerodrom, sad poklanjaju našu imovinu neće moći“, kaže Dinić i dodaje,  da ako problem meštana ne može da se reši ljudski, rešiće se sudski.

Dragana Milutinović, advokatica ističe da je odluka gradske vlasti nezakonita i da će građanima pomoću u pravnoj borbi. „U obrazloženju  tog rešenja nema ni zašto to donose, ni u čije ime, ni na čiji račun, ni za koju namenu. Zato smo odlučili da Ustavnom sudu pustimo zahtev za poništaj ovog rešenja„, navodi Milutinović.

Advokatica dodaje da postoje indicije o postojanju krivičnih dela, te će podneti i krivične prijave protiv nadležnih. „Pošto ima indicija da postoje neka krivična dela, jer kad nešto nezakonito otimate postoji osnovana sumnja da hoćete da pribavljate protiv pravnu imovinsku korist to su krivična dela i zato ćemo protiv nadleđnih pre svega protiv predlagača, gradonačelnice i donosioca ove sramne nezakonite odluke, predsednika skupštine Grada“, kazala je Milutinović i pozvala Osnovno javno tužilaštvo „da pokrene istragu kako bi se utvrdilo šta se iza otimačine Belog vrha valja“.

Na pomen imena gradonačelnice Sotirovski i predsednika Skupštine Grada Bobana Džunića, iz mase se čulo zviždanje i glasno negodovanje prisutnih, a u jednom trenutku se kroz masu prolomio i  glasan uzvik „Lopovi“. Protest je protekao mirno, incidenata nije bilo, a saobraćaj je regulisala policija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bane Lalic & Mvp
Za 2 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Iriefm
Za 6 minuta

Putevi

Iriefm
Robbie Nevil
Za 10 minuta

Wot's it to Yai

Robbie Nevil
Wham
Za 14 minuta

A Ray of Sunshine

Wham
Vulfmon
Za 18 minuta

I Cant Party

Vulfmon

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend