Društvo KoronarNI program Zdravlje

Kada vidite dete koje se bori, pružite mu osmeh

Maja Tomić
Mali heroji svoje životne borbe protiv opakih malignih bolesti vodili su i tokom epidemije korone. Kao i uvek, podršku i pomoć pružali su im volonteri i članovi Nacionalnog udruženja roditetlja dece obolele od raka – NURDOR. Zbog čitave situacije, neke od redovnih aktivnosti nisu održane baš u onom obliku kako smo do sada navikli, ali su ipak mališane i ove godine posetili i predstavnici Žandarmerije i Deda Mrazovi na motociklima.

Roditeljska kuća u Nišu predstavlja pravo blago za decu obolelu od  raka. Predstavnica NURDOR-a, Maja Tomić i njena koleginica Sanja Dimitrijevć istakle su značaj takvog  mesta za decu i njihove roditelje, ali i naglasile koliko je teško u vreme epidemije.

,,Najteži je bio taj strah da li ćemo uspeti da zaštitimo decu. Trudili smo se da se što manje krećemo, a opet nismo smeli da radimo od kuće jer smo znali koliko smo potrebni porodicama“, istakla je Tomić.

Motiv i snagu da nastavi dalje  Maja je nalazila u tome što je okružena decom koja  svakog dana primaju jake terapije i dolaze nasmejana u roditeljsku kuću.

,,To nam je svima promenilo pogled na život i svet jer mi nemamo pravo da budemo plašljivi.“

Maja Tomić smatra da se svest u društvu o tome koliko je bitno biti deo NURDOR-a razvija, a tome u prilog govori i sve veći broj volontera.

„Mi svih ovih godina ne bismo mogli ništa da uradimo da nema tih volontera, koji su pokretač udruženja i koji su tu i kada se organizuju događaji i da se senzibiliše javnost, ali su tu i da pomognu deci, da se druže sa njima i da budu pratioci na rehabilitacionim kampovima“, rekla je Tomić.

U Roditeljskoj kući je aktuelan projekat „Šoljica razgovora“. Kroz razgovor sa lekarima ili rodteljima čija su deca pobedila opaku bolest, roditelji se ohrabruju i informišu o svemu što je neophodno. Trenutno se odvija u onlajn formatu, a prednost je što mogu da slušaju svi roditelji bez obzira na to da li su iz Roditeljske kuće u Nišu.

,,To što vam je dete bolesno ne znači kraj, uliva nadu da će sve biti normalno kada se završi proces“, ohrabruje Dimitrijević.

Svake godine se za decu iz Klinike za dečiju onkologiju organizuju posete iz Žandarmerije, dolazi im i Deda Mraz. Ove godine su ih dočekali sa prozora svojih bolničkikih soba.

NURDOR za mališane organizuje i učestvuje u kampovima širom sveta. Kada prođe korona, nadaju se, mališani će se ponovo vratiti druženju i sklapanju novih prijateljstava.

Prema njenim rečima, NURDOR je do sada učestovao u sedam kampova, u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, sportskom kampu u Rusiji, ali su joj najdraži kampovi u Srbiji.

„Dva koja najviše volim su “Kamp ljubavi i nade“ u Ivanjici, kao i NURDOR-ov zimski kamp na Kopaoniku za decu od 12 godina, gde deca uče da skijaju i gde se ponovo druže. Ništa manje je važan i kamp za roditelje i porodice koje su izgubile decu“, naglasila je  Sanja Dimitrijević.

Saradnja između kampova je fantastična, a svaki je na svoj način poseban.

„Uvek volimo da budemo jedni drugima gosti i deca vole da idu, budu srećna i uvek plaču kada se vraćaju kući, tako da je to pokazatelj da je njima stvarno jako lepo. Tamo se druže po ceo dan, žele da budu što duže zajedno“, kaže Dimitrijević.

Ona ističe da su kampovi ujedno i prilika da se na jednom mestu okupe deca koja su prošla istu muku i koja se međusobno razumeju.

„Retko ko od drugih tinejdžera može zaista da razume kroz šta su oni prošli, jer jedini oni sebe razumeju i jako im je dragocena i bitna podrška koju imaju međusobno“, ističe Dimitrijević iz NURODOR-a.

Prema njenom mišljenju, deci koja se leče ili koja su se izlečila od raka, fali više razumevanja od vršnjaka, ali i društva.

„Trebalo bi više raditi sa školama, srednjim školama i malo više senzibilisati javnost kako da se postupa ako neko dete u njihovom odeljenju oboli, da ih nauče kako da pruže podršku svom drugaru“, objašnjava

Svako dete, dodaje ona, koje se bori i leči se, želi da ima normalan život i tako ga treba i posmatrati, tako mu se treba i obraćati.

„Bez sažaljenja, bez tužnih izjava, nego ga ohrabriti i uvek kada vidite neko dete koje se bori nemojte ga tužno gledate nego mu se nasmejte i pružite mu osmeh, jer su oni jako veliki borci i najmanje žele sažaljenje“, zaključuje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 11 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend