Društvo Promo

Kako je jedna ceduljica srušila MUP?

Medijska promocija publikacije "Kako je jedna ceduljica srušila MUP" autora Siniše Jankovića, održaće se u Nišu u utorak 11. maja 2021.godine u 12 sati, u dvorištu CITY SMART CLUB-a (Milentijeva 12a). Publikaciju je objavila organizacija "Institut za istraživanje korupcije Kareja" iz Pančeva, a u okviru projekta "Vladavina prava (ili političke korupcije) u Srbiji na primeru MUP-a.

Promociji će moći da prisustvuju i građani u organičenom broju. Imajući u vidu epidemiološke mere, potrebno je da prethodno potvrdite svoj dolazak na mejl nvo.kareja@gmail.com.

Navedeni projekat o vladavini prava u Srbiji će početi u selu Kukulovce. Zašto baš Kukulovcе? Ovo mesto je postalo poznato nakon što je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima 2017. Osvojio više od 95% glasova, ali meštani nisu bili zadovoljni neispunjenim obećanjem, pa su prvo odbili da glasaju na izborima juna 2020. godine, da bi ipak pristali!? Šta to govori o vladavini prava? O tome će se razgovarati na ovoj promociji.

Publikacija “Kako je jedna ceduljica srušila MUP” je rezultat višegodišnjeg istraživanja, a objavljena je u okviru projekta Vladavina prava (ili političke korupcije) u Srbiji na primeru MUP-a. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Ovo je drugi deo edicije koja je započeta naslovom Oči u oči sa političkom korupcijom. Izdavač publikacije je pančevački “Institut za istraživanje korupcije Kareja”.

Odlomak iz publikacije:
„Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati? Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotrebljen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana. Da je servis – jeste. Ali čiji? Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilj – vladavinu prava. Međutim, čim se pitanje opredeljenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti. Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli.“

„Pokušao sam da sa više aspekata osvetlim političku korupciju. Ova studija smešta je u širi društveni kontekst kao odraz njenog uticaja na vladavinu prava“, objašnjava autor Siniša Janković. „Za tu, na prvi pogled suvoparnu temu, opredelio sam se sagledavši njen aktuelni društveni, ali ne zanemarujući ni naučni značaj. Ipak, teorija će ostati u drugom planu. Time ne umanjujem njen značaj, već je ostavljam onima koji o njoj više znaju.“

Urednik publikacije je dr Predrag Petrović programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Stručni konsultant je Zlatan Vulić, nekadašnji tužilac i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat. Partneri na realizaciji projekta su i organizacije Narodni Parlament iz Leskovca i Građanska akcija Pančevo.

O autoru: Siniša Janković je policijski inspektor u penziji. U MUP-u je radio 31 godinu, najduže najduže na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta. Bio je član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 sporne privatizacije. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, bio asistent na predmetu privredni kriminalitet. Sada je predsednik UO Udruženja Institut za istraživanje korupcije Kareja. Autor je više radova iz oblasti političke korupcije, kao i dve knjige iz ove oblasti, Oči u oči sa političkom korupcijom i knjige Kako je jedna ceduljica srušila MUP.

Dragan Kocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend