Društvo

Karavan “Digitalna ekspedicija” doputovao u Niš

Građani će u okviru karavana "Digitalna ekspedicija" moći da saznaju kako da dođu do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko pravo ili obavezu i kako da zaštite sebe i decu na internetu. Karavan će u našem gradu boraviti danas i sutra, a postavljen je Trg kralja Milana.

“Digitalna ekspedicija je  u 21. veku bukvar, za život i rad svih građana naše zemlje. Ono što smo do pre par desetina godina radili olovkom i papirom sada radimo putem digitalnih tehlonologija: komuniciramo, učimo, radimo, zabavljamo se”, kaže Miodrag Kapor, državni seskretar u Ministrstvu za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja.

Sagovornik kaže da je epidemija pokazala koliko nam znači digitalna plarforma posebno u momentima kada nismo mogli da ostvarimo bliski kontakt sa dragim ljudima.

Zbog toga je važno da se građani edukuju: stariji na koji način koriste digitalne platforme i time olakšaju svakodnevni život kroz uslugu plaćanja računa elektronskim putem, obavljanja kupovine i slično, a mladi da prepoznaju potencijalne opasnosti koje vrebaju na internetu.

Građani danas i sutra moći otvore naloge na e-upravi i pribave dokumente koji su do sada pribavljali fizički od držanih organa, slušaju razna predavanja na temu digitalne pismenosti i saznaju kako da razviju kritički pristup prema informacijama koje svakodnevno dobijaju.

Darko Sokolović direktor programa Nova pismenost  osvrnuo se na najskoriji primer tj. projekat beogradske Filološke gimnazije”Digitalni bukvar”, koji je objavom “Imaš li muke sa padežima kao ljudi sa juga Srbije” uvredio mnoge južnjake, a koji je odobren u okviru ovog projeka.

On ističe da je taj jedan nepromišljeni post na inastgramu izazvao burne reakcije čitave javnosti, koje su kako kaže bile opravdane, ali niko iz Filološke gimnazije nije imao zlu nameru, samo je bio nesvestan odgovornosti.

Sokolović objašnjava da svaka objava koja postane viralna ima težinu, te moramo biti svesni da svaka informacija koja dospe u javni prostor može biti shvaćena dvojako.

On naglašava da je važno da razvijemo kritičko mišljenje, a onda dva puta razmislimo pre nego pritisnemo dugne objavi, jer kako kaže odgovorni smo za ono što napišemo, izgovorimo i objavimo.

Podsetimo karavan je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić.

Projekat se sprovodi se uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizma i telekomunikacije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom “Nova pismenost“ koji realizuju USAID, Propulsion i UNDP

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend