Društvo Zdravlje

Klinika za ortopediju ponela ime akademika Milorada Mitkovića

Foto: UKC
Klinika za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra ponela je ime jednog od najvećih imena srpske ortopedije, akademika Milorada Mitkovića, saopštili su iz ove ustanove.

Direktor UKC-a, prof. dr Zoran Perišić pokrenuo je inicijativu da Klinika za ortopediju ponese ime akademika Milorada Mitkovića.

“Univerzitetski klinički centar je bio, jeste i biće ponosan, što je akademik Milorad Mitković bio deo lekarskog tima, direktor 21 godinu, što je ostavio legat desetinama i stotinama lekara, koji su zahvaljujući njemu, mogli da pruže delić, ili sve ono što je pružao profesor Mitković i sve one nagrade koje je zaslužio je malo, naspram onoga što je on dao svojoj zemlji, društvu, pacijentima u svome gradu, ali i u drugim zemljama i gradovima“, rekao je  Perišić na komemoraciji akademika Mitkovića.

Podsetimo, prof. dr Milorad Mitković, bio je poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta. Radni vek je proveo na Klinici za ortopediju, a ostao je zapamćen po inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, namenjenih lečenju pacijenata sa najtežim povredama.

Njegov pronalazak – sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta.

Za dopisnog člana SANU izabran 2012, a za redovnog 2018. godine kada je izabran i za potpredsednika ogranka SANU u Nišu. Preminuo je je 7. aprila u  71. godini života od posledica izazvanih korona virusom.

Srpska akademija nauka i umetnosti je novembra pokrenula  inicijativu da jedna od gradskih ulica ponese ime ovog, znamenitog Nišlije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend