Društvo

Koalicija OKO zahteva od Ministarstva zaštite životne sredine da povuče konkurs zbog javnih navoda o korupciji

Image by loufre from Pixabay
Koalicija "Otvoreno o konkursu" tvrdi da je Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo 70 miliona dinara za projekte nekih civilnih društva pod sumnjivim okolnostima i poručuju da bi konkurs trebalo poništiti i ponovo sprovesti. Zahtev je upućen i tužilaštvu, a očekuje se reakcija Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako navode iz Koalicije, postoje brojne nepravilnosti, a neka civilna društva sa rang liste koja su dobila velike sume novca nisu ispunile ni osnovne formalne uslove za učešće. Upozoravaju da je 70 miliona dinara dodeljeno, između ostalog, savezima studenata, sportskim udruženjima i savezima, kao i drugim organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa i kojima zaštita životne sredine ne predstavlja osnovni cilj osnivanja i delovanja niti mogu da dokažu prethodno iskustvo u sprovođenju projekata u ovoj oblasti.

“Zbog brojnih nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava, kao i javnih navoda o koruptivnim radnjama, koji dovode u sumnju njegovu zakonitost, od Ministarstva zaštite životne sredine zahtevamo hitnu obustavu sprovođenja konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini, i raspisivanje novog konkursa koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Pojedina civilna društva nisu ni registrovana kao udruženja građana i takođe nisu osnovana sa ciljem doprinosa zaštite životne sredine ili su osnovana uoči konkursa.

“Na osnovu uvida u rang listu može se videti da među vrednovanim projektima ima onih koji potiču od strane podnosilaca prijave koji ne ispunjavaju osnovne formalne uslove za učešće na konkursu imajući u vidu da ti subjekti nisu registrovani kao udruženja građana, fondacije ili zadužbine. Sa druge strane, javno dostupna strateška dokumenta, tačnije statuti, pojedinih organizacija, jasno pokazuju da nisu osnovane sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine, što vodi do zaključka da su rezultati konkursa formalno pravno nezakoniti”, pojašnjavaju iz koalicije.

Zbog svega navedenog, nejasni su i kriterijumi na osnovu kojih je sprovedno vrednovanje projekata, što je dovelo do, kako navode, veoma spornih rezultata konkursa.

“Ovako sproveden postupak za posledicu ima raspodelu značajnog iznosa sredstava GONGO i drugim organizacijama koje su ili osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili se nikada nisu ni bavile pitanjem zaštite životne sredine, dok su sa druge strane udruženja koja godinama daju značajan doprinos u toj oblasti ostala uskraćena za ovu vrstu podrške“, navodi se u saopštenju.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je takođe konkurisalo, upozoravaju da je na konkursu neformalnim putem traženo od učesnika da učestvuju u koruptivnim radnjama ukoliko žele da njihov projekat bude podržan, zbog čega su iz ovog udruženja najavili podnošenje krivične prijave. Dan nakon njihove objave, ugašena im je aplikacija za prijavu krivolova “Poslednji let”.

“Povodom spornog konkursa oglasilo se Ministarstvo zaštite životne sredine generičkim saopštenjem u kome se nije osvrnulo na naše navode da se radi o nezakonitom konkursu koga prate sumnje na korupciju, već se više puta naglašava da je konkurs u skladu sa zakonom i transparentan. Takođe, obaveštavamo javnost da je iz nepoznatog razloga sajt Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – pticesrbije.rs od sinoć nedostupan i da radimo na tome da što pre sajt ponovo bude vidljiv”, napisali su iz Društva.

Za City Smart iz Društva kažu da se ovde radi o novcu građana i da svi imaju pravo da znaju kuda taj novac ide.

“Životna sredina u Srbiji suočava se sa ozbijnim problemima, ugrožavanjem i preteranom eksploatacijom prirodnih resursa, a sistemsko, dugogodišnje, plansko rešenje resornog Ministarstva nema ni na vidiku. Sada imamo i nove, kriminalne probleme nameštenih konkursa. Konkurs na kome su se sredstva za zaštitu životne sredine, namenjena civilnim organizacijama, podeljena nekim novim, fantomskim tako reći nepostojećim organizacijama je u najmanju ruku kontroverzan. Ipak se ovde radi o novcu građana Srbije, i svi imamo pravo da znamo kako će taj novac zaštititi našu životnu sredinu i pospešiti rešavanje realnih problema”, izjavio je Slobodan Marković ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Koalicija Otvoreno o konkursima će sprovesti detaljnu dubinsku analizu ovog konkursa, a o čijim rezultatima će obavestiti javnost. Zahtevaju od nadležnih institucija da po ovom pitanju pokrenu istragu i u što kraćem roku utvrde eventualnu odgovornost za koruptivno ponašanje, a od Ministarstva za zaštitu životne sredine da se konkurs obustavi i da se hitno raspiše novi, sa jasno definisanim kriterijumima za podnošenje i vrednovanje projekata, uz puno poštovanje odredaba Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Iz Ministarstva saopštavaju da je rok za podnošenje žalbi osam dana od dana objavljivanja preliminarne liste, a svi prigovori će biti razmotreni pre objavljivanja konačne liste.

“Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliće opredeljena sredstva transparentno i na osnovu Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja”, poručili su iz Ministarstva.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 24 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 17 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 13 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend