Društvo

Koje je konačno rešenje za snabdevanje vodom preko 1000 grla konja i krava na Suvoj planini?

foto: Tamara Milenković Kerković
Na Suvoj planini preko 1000 grla krava i konja je životno ugroženo jer nema vode. Stočari nemaju novca za dopremanje, a sredstava nema ni u opštini Gadžin Han. Pojedine opozicione stranke apeluju na vlast da se uključi i ovakav propust ocenjuju kao posledicu nebrige vladajuće stranke. Iz Grada najavljuju sastanak odgovornih u Gadžinom Hanu kako bi se postiglo neko rešenje.

Životinje su od vikenda bez kapi vode jer je potpuno presušio jedini izvor, pa je bazen za napajanje stoke gotovo prazan tri dana. Kako bi pritekli u pomoć, vodu su životinjama donosili  vojnici ali nakon što im je ugovor istekao 11. septembra više nije imao ko da se stara o njima, pa već nekoliko dana žedne lutaju Suvom planinom. Članovi GO Dveri obišli su mesto namenjeno za pojilište i kako prenose, zatekli strašan prizor.

“Ove slike zajedno sa pričom nemoćnih suvoplaninskih stočara, koje smo na Rakošu čuli, govore o tome da su lokalne samouprave opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativnom rasulu, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije sa gradonačelnicom Sotirovski nisu do sada pružili nikakvu pomoć, a da Ministarstvo za brigu o selu sa ministrom Milanom Krkobabićem, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Nedimović o nomadskom stočarstvu i agoniji srpskog sela brinu kao o lanjskom snegu”, pišu u svom saopštenju Dveri.

Dodaju i da je predsednik opštine Gadžin Han, Milisav Filipović dao informaciju da se voda nakon odlaska Vojske, redovno doprema i da protivno medijskim objavama, životinje imaju dovoljno vode.

“Na putu od sela Bežišta do visoravni Rakoš zatekli smo oko 17 sati pokvaren kamion, koji je bio i prvi koji je toga dana trebalo da dopremi šest tona vode, za 800 krava i 200 konja, kojima je da prežive potrebno bar 50 tona vode dnevno. I ovaj kamion plaćaju sami stočari, i prema informacijama od prevoznika i vlasnika stoke, da bi životinje imale dovoljno vode potrebno je bar 20.000 dinara dnevno. Stočari više para nemaju”, svedočenja su predstavnika Dveri.

Zahtevaju da se stanovništvu i poljoprivredi obezbedi voda, kao i da se pristupi izradi studije o raspoložovom vodnim resursima na teritoriji opštine, pristupi izradi idejnog rešenja za sisteme zaštite i korišćenje identifikovanih vodnih resursa na teritoriji opštine i da se kroz lokalni budžet za 2022. godinu osiguraju sredstva za alternativno obezbeđenje vode za naredno leto.

Kritike stižu i iz SSP-a odakle pozivaju nadležne da sami obiđu životinje.

“Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, Nišavski okrug, Grad Niš, sve nadležne institucije da hitno pošalju pomoć opštini Gadžin Han i omoguće sbabdevanje vodom životinje na Suvoj planini. Ljudi u selima podno Suve planine žive od stočarstva, a opština Gadžin Han je jedna od najsiromašnijih u Srbiji. Nedopustivo je i nehumano da ugine preko 800 krava i 200 konja od žeđi, dok se novac svih građana nemilice pljačka. Ministar Nedimović i načelnik Nišavskog okruga Babović da sednu u kola, da obiđu stočare na Suvoj planini i da obezbede svakodnevno snabdevanje vodom”, poručuju iz SSP-a.

Iz Grada Niš pozivaju medije na sastanak koji će se održati u četvrtak 16. septembra od 11 časova na kome će prisustvovati predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Branislav Nedimović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i direktori poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota.

Prema pisanju lista “Politike” Opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije su se dogovorili o dinamici i finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja na ispaši.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Za 1 minut

Don't Joke With the Hungry Man

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Madcon
Za 4 minuta

Dont Worry feat. Ray Dalton

Madcon
Diana Brown & Barrie K Sharpe
Za 7 minuta

The Masterplan

Diana Brown & Barrie K Sharpe
Frankie Valli
Za 11 minut

Grease

Frankie Valli
Paul Simon
Za 15 minuta

Graceland

Paul Simon

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend