Društvo

Koliko će odgovorne koštati seča niškog drveća?

Gradska organizacija Dveri Niš održala je konferenciju povodom nedavne seče drveća na gradskom trgu. Okupljenima se obratila potpredsednica Dveri prof. dr Tamara Milenković Kerković. Tom prilikom postavili su pitanje ,,Koliko će odgovorne iz lokalne vlasti koštati seča niškog drveća?"

,,Sada se i golim okom vidi-nije ovde posečeno samo drveće, već dostojanstvo Nišlija. Posečen je Niš”, kazala je Kerković.  Prema njenim rečima kritička reakcija niške javnosti nakon poslednje seče drveća ukazuje da je javni interes ugrožen.  ,,Ovde nije reč o estetskom ili ekološkom buntu, iako je i on više nego opravdan. Ovde se radi o tome da građani više nego prepoznaju da se gradom ne upljavlja na demokratski način, kazala je ona.

,,Seča drveća sa Trga ima svoju cenu. Ta cena nije samo ekonomska, već i ekološka, istorijska i emotivna. Posečeno drveće ima vrednost, i ta se vrednost može izmeriti novcem. To nije samo vrednost drvne građe, već i vrednost drveća za životnu sredinu, za eko-sistem i vrednost za kvalitet života ljudi. Što je drvo starije, dugovečnije a vazduh u njegovom okruženju zagađeniji, to je vrednost posečenog drveća veća”, kazala je ona.  Posebno kada se uzme u obzir da je Niš među najzagađenim gradovima u Srbiji.

Dveri su zatražile odgovor na pitanje: Gde  je katastar drveća za koji je vlast uzela 3,3 miliona dinara? Ovo je rešenje koje držimo u ruci. Gde je katastar? Gde je novac? ,,U pravu postoji institut promenjenih oklonosti, na osnovu koje se i ugovori i pravna akta mogu menjati. Kasastrofalna zagađenost vazduha je promenjena okolnost koja je morala na utiče na odluku o seči drveća. Na to ste morali da reagujete izmenama odluka o uređenju Trga, za koji je potrošen ogroman novac a napravili ste kič Behaton-malu koja je uvreda za sve koji vole ovaj Grad,” istakla je.

Kerković je zatim kazala da je plan razvoja Niša 2021-2027 skandalozan i da Niš nestaje pred našim očima. Istakla je da će Dveri uskoro predstaviti plan za Zeleni Niš, koji počiva na ekološkim standardima.

Podsetimo jelke na trgu Kraja Milana posećene su pre par dana za vreme praznika, na šta su Dveri upozoravale.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali