Društvo

Kome smetaju pletilje?

Foto: Irena Veljković
Svetski dan pletenja u Nišu ove godine je obeležilo izbacivanje pletilja, članica Udruženja za negovanje tradicije "Teodora" iz Gradske bašte u Tvrđavi. Naime, radnici JKP "Mediana" su zatražili od pletilja dozvolu za boravak u javnom prostoru koju one nisu imale, a onda im kazali da u tom slučaju moraju da ga napuste "jer je nedopustivo da borave tu". Prognane iz Gradske bašte potražile su utočište na drugom mestu gde nikome nisu smetale, kako bi u duhu tradicije obeležile ovaj dan.
Nisu se dugo zadržale u Gradskoj bašti Foto: Irena Veljković

“Portir iz JKP “Mediane” je došao i pitao nas je da li imamo neku dozvolu. Odgovorila sam mu da više od deset godina obeležavamo dan pletenja i da nam nikada do sada nije bila potrebna dozvola”, započinje priču Irena Veljković, predavač u školi pletenja. Dodaje da je od radnika obezbeđenja zatražila da razgovara sa nekim od nadređenih.

“Nedugo zatim došao je neki muškarac u civilu, ne mogu da vam kažem ko je jer se nije predstavio. Kazao nam je da je nedopustimo da se okupljamo i istakao da nemamo dozvolu da boravimo u tom prostoru. Na šta sam ga ja upitala kome mi smetamo i šta činimo sem što sedimo i pletemo?”priseća se sagovornica.

Prema njenim rečima muškarac je pokazao na zgradu koja se rekonstuiše i istakao da je nebezbedno po njih da sede dok se odvijaju radovi, na šta je ona odgovorila da on sede u letnjoj bašti i da se radovi odvijaju na nekih 30 metara i da one ne čine ništa drugo sem što sede i pletu.

“Nakon kratke rasprave izgledalo i njegovog upozorenja da na dalje moramo da tražimo dozvolu, izgledalo je da smo se sporazumeli. Međutim desetak minuta kasnije radnik obezbeđenja je ponovo došao i kazao nam da po naređenju šefa imamo pet minuta da napustimo objekat.

Pitala sam ga šta se promenilo za nekoliko minuta i upitala zbog čega nas isterujete, ali odgovor nisam dobila. Insistirao je da objekat napustimo odmah što smo i učinile”, ispričala je Veljkovićeva. Sagovornica se pita kome pripada Gradska bašta ili da li jer reč o javnom prostoru ili o privatnoj svojini?

Javni prostor na kome nikom ne smetaju Foto: Irena Veljković

Ističe da su pritom u Gradskoj bašti bili i drugi posetioci, ali da njih niko nije zamolio da je napuste. Sagovornica napominje da nisu kršile propisane epidemiološke mere, jer su sve vakcinisane, a isto tako ni u jednom trenutku broj pletilja nije premašivao osam.

Pozvali smo JKP Medianu i potražili odgovore na ova pitanja. ” Trenutno se vrše radovi na rekonstrukciji zgrade i radnik obezbeđenja je procenio da je nebezbedno da pletilje borave u prostru dok se odvijaju radovi. Jedini motiv je njihova bezbednost”, odgovorili su.

Da li je moguće da su pletilje, koje su kadre i da se pobune ometaju vršice dužnosti u poslu, te zbog toga što nemaju petlju da im kažu da napuste prostor, koji je uz sve to javni šalju one podređene da taj posao obavi umesto njih i žene, “nauoružane” igrom i pletivom izbace zarad bezebednosti? Čije?

Na pitanje novinarke da li je potrebna dozvola za boravak u javnom prostoru i od kada je tako, odgovorili su kratko da je Gradska bašta otvorena za sve. Naposletku ako je bezbednost građana “Mediani” na prvom mestu zbog čega onda nije zatvorena za posetioce dok traju radovi, ako se uzme u obzir da je često posećuju roditelji sa malom decom?

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alessia Cara
Za 2 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 5 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 8 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 13 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Honne
Za 16 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend