Društvo

Konačne liste za subvencije za zamenu stolarije još nema, iz Grada najavljuju duplo više novca za ovogodišnji konkurs

Foto: Pixabay
Na Skupštini Grada usvojena je odluka o bespovratnim subvencijama za mere energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koja će građanima omogućiti da zamene stolariju, postave izolaziciju i ugrade solarne panele, a da pritom iz sopstvenog budžeta izdvoje samo polovinu sredstava. Gradski energetski menadžer, Bojan Gajić najavljuje da će Grad ove godine izdvojiti 20 miliona dinara u te svrhe, kao i da se očekuje da resorno ministarstvo izdvoji još toliko.

“Imajući u vidu da je Grad Niš zainteresovan za učešće u ovom programu, potrebno je da ispuni sve uslove javnog poziva, pa je potrebno da se dostavi akt o finansijskoj podršci. Ovom odlukom se stvara pravni osnov za donošenje takvog akta”, objašnjava energetski menadžer Grada, Bojan Gajić.

Gajić dodaje da će Grad aplicirati sa 20 miliona dinara i da se očekuje da Ministarstvo doda još toliko, a kao i prošle godine 50% će finansirati sami građani.

“Uz javni poziv za zamenu individualnih ložišta to je otprilike milion evra koji će ove godine biti uloženi u energetsku sanaciju stambenih zgrada” navodi energetski menadžer.

Prema njegovim rečima, očekuje se da Ministarstvo za 15 do 30 dana donese odluku, nakon čega će uslediti raspisivanje konkursa. Gajić je dodao da prošlogodišnji konkursi još traju jer su kasnije raspisani, kao i komisija svakodnevno obilazi domaćinstva koja su se našla na preliminarnoj listi, te da će konačna lista biti utvrđena za 7-10 dana.

Gajić ističe da će po prošlogodišnjem konkursu, subvencije za zamenu ložišta dobiti 150 do 160 domaćinstava, a subvencije za unapređenje energetske efikasnosti najviše 180 domaćinstava.

Dodaje da bi subvencije tokom ove godine trebalo da dobije još 700 do 800 domaćinstava, s obzirom da se za tu namenu planira mnogo više novca.

Podsetimo, za zamenu stolarije, postavljanje izolacije i solarne panele prošle godine Grad je izdvojio 9 miliona dinara, a od Ministarstva energetike dobio još 10, dok je za zamenu ložišta bilo namenjeno 5,6 miliona dinara od Grada i još 12 od Ministarstva.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend