Društvo

Košare – bitka koja i danas traje za afirmaciju, za priznanje

U čast heroja Bitke na Košarama otkrivena je spomen ploča koja se nalazi na istoimenom Bulevaru u gradskoj opštini Crveni Krst. Svečanom otkrivanju spomen ploče prisustvovali su gradski zvaničnici, pripadnici vojske, sveštenstvo, porodice poginulih i preživeli borci.

„Bio sam komandant snaga koje su branile Košare i sećam se mnogo detalja, mnogo događaja i uspeha i bolnih treunutaka kada su ginuli ti divni junaci. U tom trenutku nisam  imao vremena da žalim poginule, jer sam morao da razmišljam kako da spašavam žive. To su moja sećanja, kazao je pukovnik Ljubinko Anđelković koji je predvodio bitku na Košarama.

Anđelković ističe da je važno da se porodicama poginulih i živim borcima obezbedi ono što su zaslužili. „Oni nisu ratovali za privilegije, ali dajući svoje zdravlje, svoju psihofizičku kondiciju, više nisu koncentrisani  da u svojoj profesiji zarađuju i obezbede egzistenciju svoje porodice. Zbog toga je važno da im se obezbedi zdravstvena zaštita i  osigura egzistencija“

Dodao je da ima moralnu obavezu da se bori da sećanje na heroje s Košara živi. „Činjenica je da mi živi danas nosimo 108 nezlečivih rana i 265 ožiljaka za našim saborcima koji su izgubili delove tela. Košara je bitka koja i danas traje za afirmacije, za priznanje.“, zaključuje pukovnik.

„Puno mi znači što je ovaj Bulevar poneo ime po herojima s Košara. To mi daje mi nadu da moji ratni drugovi neće biti zaboravljeni, kazao je Darko Anđelković borac sa Košara i inicijator da Bulevar ponese ime po palim borcima. On je istakao da je svaki dan na Košarama nosio svoju priču, ali da mu je najteže padalo kada je morao da nosi svoje drugove koji su položili život za otadžbinu.

„Ovo je još jedan beleg junaštva, ne samo za junake s Košara već za sve junake koji su branili zemlju. Branili su se je sa oni  što jedino imaju, svojim životima. Ja se i danas klanjam senama poginulih svojih saboraca. Sve se na kraju svodi na ono kako naš narod kaže: mrtve ne zaboravite, žive poštujte. Da se ne zaboravi“, istakao je general, Vladimir Lazarević.

Bitka na Košarama odigrala se između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije. Počela je na Veliki petak 9. aprila i trajala sve do 10. juna 1999., tokom NATO bombardovanja SRJ. Na Košarama je život izgubilo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tom Jones
Za 0 minuta

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 3 minuta

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 10 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 14 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 18 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend