Društvo

Kreni- promeni predao zahtev da se ženama širom zemlje omogući pratnja na porođaju

Članovi niškog tima Kreni- promeni predali su zahtev Univerzitetskom kliničkom centru da se trudnicama omogući pratnja na porođaju. Inicijativa je u isto vreme predata na oko dvadeset lokacija širom zemlje. Zdravstvene ustanove imaju rok da na peticiju odgovore do 21. februara, u skladu sa čim će biti planirane dalje akcije.

Akušersko nasilje u porodilištima o kome svakodnevno svedoči sve veći broj žena, bio je povod za inicijativu.

Mi tražimo da porodljilje mogu da izbaru da na porođaju sa njima bude otac deteta ili neko u koga imaju poverenja. naš dolazak su inicirali razni primerui akušerskog nasilja o kome smo imali priliku da čujemo poslednjih nedelja. Inicijativa je produkt peticije koju je potpisalo više od 190 hiljada građana“, objašnjava Dina Marković, član lokalnog tima Kreni-promeni.

Inicijativu su predali dr Dejanu Mitiću, rukovodiocu Klinike za ginekologiju i akušesrvo dr Dejan Mitić. Mitić ističe da takva praksa u niškom porodilištu postoji čitavu deceniju, te da pratnja nije bila dozvoljena samo u vreme epidemije.

„Ovo kod nas postoji deset godina i prekinuto je za vreme kovid infekcije i sada u vreme ovog gripoznog perioda. Mi smo uvek bili i dalje smo za to da neko bude u pratnji žene koja se porađa“, objašnjava lekar.

Dodaje da osoba koja prati porodilju, najčešće je to supružnik, mora da završi skolicu roditeljstva u Domu zdravlja. „Time se uče partneri ili osobe koje će biti u pratnji o načinu porođaja, o tome koliko traje porođaj, na koji način se sve to radi i svemu vezano za bolnicu i način ponašanja u bolnici“, navodi Mitić.

Akušersko nasilje u Nišu za žene stvarnost, za lekare „nije se desilo“

Kada je reč o akušerskom nasilju, koje nije zaobišlo ni niško porodilište, o čemu su svedočile porodilje, Mitić kaže da takve slučajeve nisu imali.

„Unazad tri godine koliko sam na ovoj funkciji nije bilo nijedne prijave. Mogu da se žale na primer na hranu, zavisi kako ko, ali na akušesrko nasilje, ono koje jeste akušersko nasilje, nije bilo. Na stranu da li sve po onim parametrima spada u akušsrko nasilje ili u nauku je drugo pitanje“, zaključuje.

Loši uslovi u porodilištu slika koja dočekuje buduće mame

Petar Petković, član lokalnog tima Kreni-promeni i sam  otac kaže da je upoznat sa lošim uslovima u porodilištu jer je njegova supruga u takvim uslovima donela dete na svet.

„Mi znamo da ima dosta problema u porodlištu. Sobe u kojima su porodilje nisu adekvatne i higijenski uslovi nisu zavidni, kupatila u tims obama su veoma loša, porodilje jedva da mogu da se istuširaju, hrana nije adekvatna, oprema nije adekvatna ili je nema, konci za ušivanje nisu dobrog kvaliteta, nemaju opremu za klistiranje, nemaju opremu za epidural, sve to donose supružnici pred porođaj“, navodi Petković.

Dodaje da su pretporođajne sobe porođajne sale renovirane, kao i da se u sali nalazi smao jedba porodilja što je pozitivno, te da u niškom porodilištu postoje uslovi da se porodiljama omogući pratnja, te se nadaju pozitivnom ishodu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Za 0 minuta

Falling For You

Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Natalie Imbruglia
Za 3 minuta

Leave Me Alone

Natalie Imbruglia
St Paul And the Broken Bones
Za 8 minuta

That Glow

St Paul And the Broken Bones
Mother Earth
Za 10 minuta

Jesse

Mother Earth
Oktobar 1864
Za 14 minuta

Crni Ples

Oktobar 1864

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend