Društvo

“KRIK” ponovo napadnut od strane prorežimskih medija, novinari ugroženi

Foto: KRIK
Još jedan pokušaj da se utiče na istraživačko novinarstvo u Srbiji. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je ponovo napadnuta od strane medija koji su pod kontrolom vlasti i to klevetama da su povezani sa kriminalističkom grupom. Iz NUNS-a traže da se insinuacije demantuju jer su životi novinara ugroženi.

Godinama unazad redakcija  KRIK-a doprinosi raskrinkavanju kriminalnih radnji  i korupcije u Srbiji i šire. Iako su njihova istraživanja  više puta nagrađivana, novinari i novinarke ove istraživačke mreže neretko su ugroženi. Ovog puta su se našli “na meti”  režimskih medija, gde su otvoreno povezani  sa kriminalističkom grupom Veljka Belivuka. Oglasio se i NUNS, čiji predstavnici traže da se povuku klevete jer na taj način ugrožavaju život  novinara.

,, Mediji pod kontrolom vlasti pokrenuli su veoma opasnu akciju povezivanja nezavisnih i profesionalnih novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, ne bi li sa državnih funkcionera skinuli odgovornost za nastanak, jačanje i zlodela ove i drugih kriminalnih grupa koje su se poslednjih godina namnožile u Srbiji“, piše u saopštenju NUNS-a koje je potpisao predsednik Željko Bodroži.

Iz NUNS-a apeluju na Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzmu mere kako bi redakcija portala bila zaštićena.

,,Pozivamo Republičko javno tužilaštvo da demantuje potpuno neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme sve mere kako bi novinari i redakcija portala bili zaštićeni, jer je im nakon bezobzirne i opasne podmetačine bezbednost ozbiljno ugrožena. Očekujemo i da se pod hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja koja je pokrenuta protiv KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare”, poručuju iz NUNS-a

Iz NUNS-a kažu da se redakcija KRIK-a godinama unazad hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korpucije i kriminala i njihov rad je priznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, ali su istovremeno zbog tekstova po raznim osnovama stekli veliki broj neprijatelja.

Oglasili su se i iz Asocijacije onlajn medija (AOM) , gde traže da se hitno stane u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji, jer je dosadašnja praksa pokazala da i posle svih prijava, ovakvi slučajevi u domaćem pravnom sistemu ostaju nekažnjeni i čak neprocesuirani.

Ovo nije prvi put da se na ovakav način režimski mediji obračunavaju sa istraživačkim novinarstvom, niti je prvi put da je ugrožen život novinara iz KRIK-a. Novinarki Bojani Pavlović oduzet je telefon kada je htela da fotografiše Danila Vučića kako u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana bliskog kavačkom klanu, gleda fudbalski derbi, a sve naočigled policajaca koji nisu reagovali. Dragani Pećo, Anđeli Mitrović i Milici Vojinović  je obijan stan , a počinilac nikad nije pronađen, dok je i sam urednik Stevan Dojčinović do sada više puta bio ugrožen.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za -0 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 53 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 49 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend