Društvo

Krovovi koji prokišnjavaju i oronule fasade najveći problemi stanara

Najveći problem koji muči stanare zgrada jesu oronule fasade, a najčešći krovovi koji prokišnjavaju, kažu profesionalni upravnici stambenih zajednica. Sanacija krova košta oko milion dinara, dok je za fasadu potrebno odvojiti mnogo više novca, što je kažu stanari ogroman izdatak, koji sami ne mogu da finasiraju. Sa ciljem da pomognu stanarima da reše krucijalne probleme u svojim stabmenim zajednicama, Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj nedavno je raspisala javni poziv za zamenu krovova, liftova i fasada, a građani su na Info danu organizovanom u Oficirskom domu mogli da saznaju kako da se prijave na konkurs i šta im je potrebno od dokumentacije.

„Svedoci smo da zadnjih četrdeset godina nije ulagano u stambene zajednice, a posledica toga jesu oronule fasade, gubitak toplote u našim domaćinstvima, krovovi koji prokišnjavaju, liftovi koji ne rade i ovaj javni poziv je upravo korak ka reešavanju ovih problema“, objašanjava Ivan Pavlović, iz KLER i dodaje da stanari mogu sami da sakupe neophodnu dokumentaciju ili je mogu potražiti po službenoj dužnosti.

Upravo je dokumentacija ono što muči stanare, jer kako kažu mnogo košta da sakupe sve papire, a zbog kratkih rokova konkursa uvek postoji mogućnost da zafali neki papir. Kada je reč o ulaganjima, upravnici stamebnih zgrada ističu da su troškovi zamene liftova, popravke krova i saniranje oronlih fasada veliki izdatak, te stanari ne mogu sami to da plate, te je konkurs za sufinansiranje način da reše ono što ih muči.

„Najveći problemi jesu fasade, a najčešći krovovi. Krovove prvo osete ljudi, curenje, vlaga u stanu, a  fasade misile da vide, ali niko nije svestan kolika je potencijalna opasnost od pada samo jednog dela fasade ili kamenčića sa sedmog sprata, tek liftova nisu svesni, jer kad krene sanacija tek vidite koliko to košta“, objašanjava Violeta Đorić, profesionalna upravnica.

Đorić ističe da samo sanacija krova košta oko milion dinara, lifta gotovo za polovinu više, a fasada i više miliona.“Samo srce lifta, kablovi, motor košta milion dinara, a kabina preko četri stotine hiljada, što je ogromna suma za stanare, a pritom i opasnost za njihov život“, objašnjava Đorić i dodaje da stanari skupljaju novac za tekuće održavanje, ali to nije dovoljno za neku važniji investiciju jer sanacija krova košta oko milion dinara.

„Problem su niže zgrade koje idu  u širinu, na primer jedna zgrada u ulici Cara Dušana ima po dvadeset stanova na ulazu, što znači da dvadeset ljudi treba da odvoji novce za krov koji je površine za oko dvesta kvadrata, ali najskuplja investicija za koju još ne smemo da pitamo koliko košta je fasada, ja sam ako upravnik uradila predračun za samo jednu zgradu i fasada je iznela 8, 5 miliona“, navodi sagovornica.

Oni koji žele da se prijave na konkurs dokumentaciju mogu preuzeti sa sajtu Grada Niša i KLER-a, ili na šalterima Jedinstvenog upravnog mestau Ulici Nikole Pašića. Prijave se mogu dostaviti i poštom, Gradskoj upravi za organe Grada i građanska stanja (Nikole Pašića 24) ili lično, na šalterima JUM-a, a neki od uslova su je stambena zajednica registrovana i da su njeni članovi saglasni da finansiraju eventualne dodatne troškove.

Konkurs je otvoren do 22. februara, a pravo učešća imaju registrovane stambene i stambeno-poslovne zajednice. Za konkurs je opredeljeno 30 miliona dinara iz gradske kase.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Frazey Ford
Za 0 minuta

September Fields

Frazey Ford
Isaac Hayes
Za 4 minuta

Moonlight Lovin' (Menage a Trois)

Isaac Hayes
Florence And The Machine
Za 8 minuta

Rabbit Heart (Raise it Up)

Florence And The Machine
Garland Jeffreys
Za 11 minut

Hail Hail Rock'n'roll

Garland Jeffreys
Darko Rundek
Za 15 minuta

Sjaj Sto Izdaje

Darko Rundek

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend