Društvo

Lažni sajt Južnih vesti – pokušaj diskreditovanja objektivnih medija

Foto: Screenshot
Početkom februara pojavio se plagijat Južnih vesti,kao još jedan pokušaj da se minira i diskredituje pravo novinarstvo. Sajt je registrovala firma početkom 2021. godine, a vlasnik firme je osnovao i gasio brojne kompanije, saznale su Južne vesti.. Pored tekstova koji su neutralnog sadržaja, portal je objavio i tekstove sa ciljem da se naruši ugled pravih Južnih vesti.

Još jedan pokušaj da se novinari koji zaista rade svoj posao diskredituju. Ovog puta kao oružje protiv kritičkog novinarstva upotrebljen je plagijat.

Jedan od najjačih portala juga Srbije, gde se mogu pročitati kritički  tekstovi je portal Južnih vesti, koji godinama unazad građanima pruža objektivno i pravovremeno informisanje. Kako se objektivnost može videti sve ređe, kao i kritika vlasti, često su na meti novinari i mediji. Zato se pribegava prljavim metodama kao što je plagiranje.

Osnovan je sajt koji aludira na Južne vesti i dovodi čitaoce u zabludu, na adresi www.južnevesti.info.  Vlasnik domena je firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, koja je registrovana juna 2020.

,,Početkom februara pojavio se sajt www.južnevesti.info koji je plagijat Južnih vesti – sa istim imenom i logoom, dizajnom i bojama koje takođe podsećaju na pravu verziju našeg medija”, kažu iz istinskih Južnih vesti.

Njen vlasnik i glavni i odgovorni urednik, prema javno dostupnim infomacijama, jeste Ivica Golubović.

Gordana Bjeletić, urednica Južnih vesti, kaže da joj je važno da upozori sve na zloupotrebu imena koje su godinama gradili  i koje je prepoznatljivo kao izvor pouzdanih informacija.

,,Svi koji su ikada pratili naš rad znaju da ovu užasnu zloupotrebu nećemo koristiti za obračune, ali nećemo dozvoliti da se niko obračunava, vređa i diskredituje naš medij i naše ljude. Ovaj problem prevazilazi jedan medij. Nije reč samo o plagiranju, napadima i pokušajima diskreditacije, već o direktnom ugrožavanju javnosti koju dezinformišu i realnoj opasnosti za sve kredibilne medije za koje je profesionalno novinarstvo jedino novinarstvo”, stav je Južnih vesti.

Bjeletić ističe da sažaljeva one koji se na ovaj način obračunavaju sa ljudima koji zapravo rade svoj posao.

,,Mora da je pakao taj mrak u kome žive, a biće sreće da ne dozvolimo da i od naših života prave pakao”, saopštila je Bjeletić na svom Fejsbuk profilu.

Apeluju na partnerske medije da kada prenose informacije prvo provere izvor vesti, jer na osnovu izgleda sajta i naziva mogu lako doći u zabludu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend