Društvo KoronarNI program Zdravlje

Lekar koji se bori protiv korone i teorija zavere

Niški Dilan Dog leči duh svojih sugrađana dobrim humorom, ali brine i o njihovim srcima. On je pre svega lekar, i to kardiolog internista, pisac i muzičar. Inspirisan naučnom fantastikom i društvenim fenomenima, napisao je dva romana.

Dejan Hristov je neko ko je sazrevao na filmovima naučne fantastike i stripovima. Možda mu upravo oni nisu dozvolili da odraste, kao neki njegovi vršnjaci koji su usput izgubili vedar dečački duh.

Meseci provedeni u kovid zoni nisu mu skinuli osmeh sa lica, iako je često pod pritiskom, a do sada se nagledao svega.  Superjunaci u belim mantilima prethodnih godinu dana imali su mnogo posla. Dane su provodili u skafanderima, spašavajući živote svojih sugrađana. Borba protiv neprijatelja Kovida 19 još uvek traje, ali se ne predaju. Ta bi borba bila lakša da nije onih koji je sputavaju. Da nije, kako Dejan kaže,  raznih „Slavica“.

Nakon godinu dana situacija nije ništa bolja, a Hristov smatra da neće ni biti velikog pomaka.

,,Ja mislim da je ljudski rod generalno glup i da ne može da se opameti za godinu dana. Da je malo veća smrtnost izumrli bi kao dinosaurusi. Radim u Institutu „Niška Banja“ koja s vremena na vreme bude pretvorena u kovid bolnicu, tako da mogu iz prve ruke da kažem da situacija nije ružičasta. Kad čujem priče da neko ne može psihički da izdrži i da je navikao da ide u kafane, ja kažem da zamisle ljude koji su godinu dana u skafanderu po 10 do 12 sati“, kaže za City Smart radio Dejan Hristov.

Na pitanje kako komentariše to što se neke njegove kolege ne vakcinišu on kaže da “glupih ljudi ima svuda.“

,, Ni mi nismo zaštićeni od toga. Očigledno je da nekom ne može da poraste IQ ako je završio medicinu. Kada mi u svojim redovima imamo te probleme, ne mogu da se ljutim na narod što ne veruje u vakcine ili ne veruje u Kovid, a veruje u teorije zavere“, objašnjava Hristov.

Prilikom jedne pauze, Hristov je  iz skafandera rešio da, upravo zbog svih onih koji šire razne teorije zavere i umiru jer ne poštuju mere, napiše tekst obraćajući se “Slavici“, kao predstavnici „teoretičara“.

,, Slavica može biti iz bilo koje profesije. Ona je ubeđena u to što priča, a širi razne teorije od 5G mreže do kemtrejlsa. Rekao sam  u šali da bih napravio odeljenje posebno za one što ne veruju u nauku, gde bi samo prošli sa tamjanom i otpevali Oče naš“, kazao je.

U šali predlaže da nakon kocerta „Crvene jabuke“ dođu u kovid ambulantu, gde će im sa svojim bendom prirediti svirku.

Zbog Slavica, Hristov kaže da mora stalno da bude korak ispred da bi pacijente uverio da nisu u pravu.

Preporučuje da se od Slavice zaštitimo tako što ne čitamo komentare i „blokiramo“ je.

Ipak, prva ljubav nije bila medicina već muzika.

,, Nije mi lekarski poziv bio u planu sve do kraja gimnazije. Otkad je moja keva provalila da falširam i da ne pevam lepo, pa se fokusirala na to da napravi od mene kol’ko – tol’ko nekog pevača ili svirca“, kaže  Hristov.

Dodaje da je presudan trenutak bio kada je njegova baka kupila harmoniku koju su kasnije koristili u sastavu „Liga izuzetnih džentlmena“, gde je on frontmen.

,,Baba je imala neku ideju: ,, Kad god ti bude teško u životu, razvuci harmoniku i svet će da bude nasmejan“, i što je najgore imala je pravo. Tako sam krenuo sa harmonikom, a onda je došao četvrti razred pa sam shvatio da kod devojčica neću imati prođu, pa je došla na red gitara i ne prestajem 30 godina da sviram“, rekao je.

Na pitanje kako uspeva da se posle svega „restartuje“, Dejan kaže da izdvoji vreme za sebe i potpuno se isključi iz stvarnosti.

Protekle godine izdao je drugu knjigu pod nazivom „Anomalija“, gde na satiričan način opisuje neke društvene anomalije i to iz perspektive vanzemaljca.

,, Ja sam odrastao na filmovima i dečačkim pričama poput one kako je ubijen Džon Kenedi, a svega toga ima u knjizi. Naš vanzemaljac Iked ima i profil na Tviteru pa povremeno nešto pametno objavi“.

U knjizi  je otkriveno kako vanzemaljci gledaju na to što su žene izjednačene sa muškarcima, ali su otkrivene neke ozbiljnije  misterije poput onih zašto žene idu zajedno u toalet, kao i mnoge druge.

Ljubitelji naučne fantastike, sada su u prliici da proćaskaju sa vanzemaljcima, na Instagramu, Tviteru ili Fejsbuku, a Hristov kaže da odgovaraju vrlo brzo i koncizno.

Na tu ideju, Hristov je došao jer su Tviter, Fejsbuk i Instagram  vrlo popularni i praćeni.

,, Ekspanzija društvenih mreža dovela je do toga da ta knjiga dobije novi format i dimenziju. Odjednom imaš likove iz knjige koji mogu da nastave život i da opet daju svoje komentare i stavove o svemu i svačemu.“

Pitanja su različlita, a odgovori sveobuhvatni, pa Hristov osnažuje zainteresovane da se slobodno obrate vanzemaljcu Ikedu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Robbie Nevil
Za 0 minuta

Wot's it to Yai

Robbie Nevil
Wham
Za 3 minuta

A Ray of Sunshine

Wham
Vulfmon
Za 8 minuta

I Cant Party

Vulfmon
Upsahl
Za 11 minut

Good Girl Era

Upsahl
Jennifer Hudson
Za 13 minuta

Respect

Jennifer Hudson

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend