Društvo

Ljubica Gojgić dobitnica nagrade “Vitez profesije”

Foto: City Smart radio
Novinarka Radio-televizije Vojvodine i urednica emisije "Pravi ugao" Ljubica Gojgić jedna je od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Vitez profesije", koja se dodeljuje onima koji se bore u podsticanju društva islede moralne i profesionalne vrednosti.

Nagradu su pored Gojgićeve dobili reditelj Dejan Mijač, kompozitorka Ivana Stefanović, profesor Vukašin Pavlović, sociolog Jovo Bakić i pravnik Goran IlIć.

Nagrađeni su jer su svojim radom i savesnim postupanjem doprineli društvu i time pokazali da vitezovi postoje, i to u savremenom dobu. Istakli su se u svojim profesijama, a time i zaslužili da ponesu zvanje “viteza profesije”.

“Nikakva naredba, pritisak ili pretnja nisu u njihovom profesionalnom delovanju i ponašanju mogle da dovedu u pitanje logiku i standarde čime se bave. To su ljudi za koje podjednako imaju uticaja dve moći, moći znanja i moć savesti“, rekao je Čedomir Čupić, predsednik žirija.

On je istakao da dobitnici moraju da nastave borbu za opšte dobro i pored fatvi koje je sekularna država bacila na njih.

Za Ljubicu Gojgić, kako kaže, nema boljeg zanimanja od novinarskog posla koji je blistav i strašan, ali i omogućava da se večito uči.

“Novinarski posao je blistav i strašan, nema boljeg zanimanja koje vam omogućava da večito učite da ste na izvoru informacija, da saznajete, da lično razgovarate sa ljudima kojima se divite, koji zahteva da dobro pamtite i obavezuje vas da govorite slobodno, ali nema ni veće nevolje i razočaranja od onog koji nastupa kada shvatite ili posumnjate da ste baš kao takvi potpuno nepotrebni“, kaže dobitnica nagrade Ljubica Gojgić.

Dejan Mijač, jedan od najznačajnijih srpskih reditelja istakao je da moraju biti postojani i svoji u borbi.

“Mi moramo biti postojani, moramo biti svoji. Da bi bio svoj moraš osvojiti nekakav prostor, pre svega umetnički, pa onda ako hoćete i socijalni, a tog trenutka se već dodiruješ sa nekom stvarnošću“, poručio je Mijač.

Šestoro ovogodišnjih dobitnika imaju zadatak da nastave da se bore i svojom viteškom profesionalnošću osvetljavaju puteve građanima.

Nagradu je ustanovila nevladina organizacija Leks, a dodjeljuje je u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend