Društvo Podcast

Malim borcima je neophodna naša pomoć da dobiju bitku za život

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece koji se obeležava svakog 17. novembra Udruženje "Ljubav, vera nada" organizuje akciju na Tvrđavskom mostu sa početkom u 12 časova. Događaj se organizuje u cilju podizanja svesti o prevremeno rođenoj deci i svemu onome sa čim se mališani suočavaju od trenutka kada dođu na svet boreći se da iz najvažnije bitke, bitke za život izađu kao pobednici.

powered by Sounder

„Udruženje je nastalo prošle godine kao velika moralna potreba da se u ovom društvu podigne svet o prevremeno rođenoj deci, njihovim potrebama i da se ukaže na sve one probleme sa kojima se mališani susreću tokom razvojnog puta od rođenja do prvih godinu dana, pa i kasnije“, priča Jelena Pavlović, osnivač.

Objašnjava da je put do osnivanja ovakvog udruženja bio dug, a prethodili su mu knjiga „obećanje jedne tetke“ i dokumentarni film koji obrađuju ovu  značajne teme ali i skreću pažnju javnosti na borbu koji mališani vode.

„Prvo je nastala knjiga lična i intimna ispovest jedne tetke koja pruža mogućnost gledanja na problematiku prevremeno rođenih beba iz njenih očiju i svega onoga kroz šta je prošla. Posle knjige se rodila ideja da se snimi dokumentarni film koji prati svaku promociju ove knjige i edukativnog je karaktera, a nakon toga se javila i potreba da osnujemo udruženje“.

Tri mame koje vode ovo udruženje okupile su se sa ciljem da podignu svest građana o ovoj važnoj temi, ali i pomognu mališanima da dobiju neophodnu brigu u negu u bolnici. Želja im je, kaže Jelena, da putem projekata, ali i  svih ljudi dobre volje, društveno odgovornih kompanija i drugih donatora obezbede aparate koji nedostaju na neonatologiji poput inkubatora i bronskoskopa.

Sagovornica poziva sve mame i tate, da se priključe akciji i dovedu svoje mališane i tako pruže podršku svim bebama koje se upuštaju u borbu od momenta rođenja,uz molbu da ponesu jedan ljubičasti balon koji će pustiti ili vezati za most i na taj način pošalju poruku da su uz male divove. Za mališane su, kako kaže, spremili i medeljake u obliku hobotnice – simbol prevremeno rođenih beba i anđela- simbol svih ovih beba koje su nažalost preminule

Podsetimo, u svetu se u proseku jedna od deset beba rodi prevremeno. U Srbiji se svakog dana pre vremena rodi jedanaest beba, a godišnje više od četiri hiljade. Ljubičasta je boja inkubatora u kojoj deca provode najviše vremena i zbog toga je ona simbol prevremeno rođene dece.

Akcija je organizovana i prošle godine, a cilj je da ona postane tradicionalna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Familija
Za 0 minuta

Mala Mala Mala Grupa Pedera

Familija
Silente
Za 4 minuta

Terca Na Tisinu

Silente
Johnny Hates Jazz
Za 8 minuta

The Last to Know

Johnny Hates Jazz
Chris De Burgh
Za 11 minut

Guilty Secret

Chris De Burgh
Pip Millett
Za 15 minuta

My Way

Pip Millett

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend