Društvo

Mališani pravili igračke za dečje odeljenje fizikalne terapije

U prostorijama ,,Dedine garaže", održana je radionica ,,Deca i odrasli izazovu dorasli" na kojoj su deca i roditelji zajednički izrađvali igračke. Igračke će biti poklonjene dečijem odeljenju fizikalne terapije u Nišu, a namenjene su vežbanju ili uspostavljanju motorike ruku.

Deca i roditelji napravili su razne igrake poput Montesori table, lavirinta i vatrogasnog kamion sa prikolicom. Prema rečima Nine Spasić iz udruženja radionice imaju za cilj da podstaknu kretivnost kod dece.  Objašanjava da deca uče kroz rad i igru. Rad Dedine garaže odvija se kroz Garažaonice. Reč je o specijalno osmišljenim radionicama, na kojima se učenje odvija kroz stvaralački proces. Garažaonice su okupljanja, na kojima deca stiču veštine uz pomoć odraslih, grade odnos prema radu, uče kako da budu preduzimljivi, istrajni, uporni i samostalni”, ističe ona.

Dodaje da je svaka napravljena igračka rezultat njihovog rada i zalaganja. Pored toga igračke su od prirodnih materijala, te  deca uče da brinu o svetu oko sebe. Podstiču se da čuvaju prirodu i da se prema njoj odnose sa poštovanjem. A humani cilj poslednje radionice uči ih empatiji, jer oni sada pomažu drugoj deci, napominje.

Spasićeva je istakla da je do sada realizovano preko 200 različitih radionica, stvaralačkih izleta, planinarenja, istraživanja prirode, zajedničkih predstava  za decu i odrasle, kao i brojne druge aktivnosti.

Ona je objasnila da je epidemija izmenila način rada, ali nije ugasila kreativnost kod mališana. Ističe da su u toku vanrednog stanja i izolacije, osmislili o koncept (e)misije   ,,Slovarica-stvaralica” i pozivali decu i porodice da ih šalju svoje male kućne ,,stvarancije,” na određeno slovo. ,,Svake nedelje bismo postavili  određene aktivnosti na dato slovo, a zatim su nam majstorčići iz svojih domova slali ono što su oni kod svoje kuće mogli da osmisle i naprave na to slovo. Na taj način smo pravili video kolaže, koji su nas beskrajno radovali i jačali duh do ponovnih susreta”, dodaje.

Napominje da ih u narednom periodu očekuje  relizacija kabarea za decu i roditelje, muzičko scenski performans ,,Šuma za nas.” Performans će biti izveden na proleće, maja meseca  u novim prostorijama (Kovanlučka 50).

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend