Društvo

Maturanti poslali poruku mira sa Trga kralja Milana

Uz zvuke Engleskog valcera zaplesali su niški maturanti na Trgu kralja Milana, ali za razliku od prethodnih godina nisu se pridružili svojim vršnjacima širom Evrope koji su pokušali da obore Ginisov rekord. Ovogodišnji ples bio je drugačiji i po tome što su maturanti obučeni u bele majice, u ruci držali po jedan balon i po jednu belu ružu. Balone su simbolično pustili u nebo, a od ruža formirali srce kako bi odali počast nastradalim đacima u Beogradu.

Maturanti iz deventnaest niških škola okupili su se na Trgu kralja Milana da proslave kraj srednjoškolskog obrazovanja. I dok neki maturanti sa kojima smo razgovarali ističu da nisu iznenađeni jer Niš nije zaplesao u ritmu Evrope, drugi su nam kazali da ih prekidanje tradicije jeste iznenadilo jer smatraju da su zaslužili da kraj školske godine proslave kako dolikuje.

„Nije nas iznenadilo što nismo plesali sa Evropom, zato što navikli da budemo odvojeni“, iskrena je jedna maturantkinja. Za ples se kaže nisu pripremali uopšte, ali im sve to nije ni važno, jer su, ističe,  možda poslednji put svi zajedno. „Ako ćemo iskreno nismo se spremali uopšte, ali to sad nije bitno,  bitno je da smo svi zajedno“.

Još jedna devojka sa kojom smo razgovarali kaže da ples označava kraj jednog životnog razdoblja i da je kao takav maturantima jako  važan. „Iskreno bila sam iznenađena jer nismo plesali s Evropom. Mislim da cela naša generacija zaslužuje tu manifestaciju“.

Još jedna od komentara maturanata koji se mogao čuti na Trgu bio je i taj da je super što je ples uopšte i organizovan. „Iznenadili smo se što nismo plesali u petak, ali smo srećni što je plesa uopšte i bilo“, poručuju maturanti.

Iako nisu imali vremena da uvežbaju ples, jer kako su nam kazali profesori jedne niške škole, pripreme su trajale par sati pre  nastupa na trgu, maturanti su se potrudili da održe korak, te su i greške koje su se nenamerno potkrale, hrabro izneli sa osmehom.

Kada se čuo i poslednji takt valcera, maturanti su počeli da odbrojavaju, a potom svi kao jedan bele balone poslali put nema, a potom od belih ruža formirali srce.

Da maturanti nisu imali vremena da se spreme svesna je izgleda i gradonačelnica Sotirovski, ali kako se čini nije bila obaveštena o tome kako će ples izgledati.

„Današnjim performansom u centru grada zajedno sa maturantima šaljemo jednu  poruku mira. Oni će danas izvesti svojverstan ples koji možda neće nalikovati na one plesove koji su bili do ove godine s obzirom na to da su nas kao zemlju zadesile dve velike  tragedije. Dakle poslaćemo poruku mira i ljubavi u vidu belih ruža i belih golubova“, kazala je gradonačelnica na jutrošnjem prijemu građana, misleći očito na balone.

Podsetimo, da tradicionalnog plesa neće biti ove godine, niški matiranti, ali i novinari saznali su dan uoči manifestacije  i to na pres konferenciji gradonačelnice, koja ih je obavestila da će on ipak biti organizivan u nešto drugačijem formatu i kako je tvrdila, u režiji Grada.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend