Društvo

Medijske slobode u Srbiji su na najnižem nivou

Image by Andy Leung from Pixabay
Na konferenciji održanoj ispred Narodne skupštine u Beogradu, kolegama, predstavnicima vlasti i građanima, Stevan Dojčinović urednik KRIK-a i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić preneli su poruku da neće stati u borbi za bezbednost, slobodu i prava novinara Srbije.

Da je kampanja protiv KRIK-a kap koja je prelila čašu i da se mora stati sa zastrašivanjem i pretnjama nezavisnim novinarima koji pokušavaju da rade svoj posao časno i pošteno, poruka je koju su preneli na konferenciji održanoj ispred Narodne skupštine.

,,Koalicija novinarskih udruženja želi ovom konferencijom da upozori da su medijske slobode u Srbiji na najnižem nivou protekle dve decenije i da su nezavisni i profesionalni novinari  onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao”, poruka je  iz više medijskih nezavisnih udruženja.

Apeluju da se obustave sinhronizovani napadi tabloidnih novinara na redakciju KRIK-a, kao i povezivanje redakcije sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Prema rečima Stevana Dojčinovića, KRIK od osnivanja neretko prima pretnje i uvrede, a poslednjih nedelju dana je pritisak dodatno jači jer su dovedeni u direktnu opasnost.

,, Mi znamo da su ti tabloidi glasnogovonici vlasti i znamo da oni samo sprovode kampanje za račun vlasti. Oni pokušavaju da nas optuže praktično da smo kriminalci, svrstavaju nas bez ikakvih dokaza da smo deo kriminalne grupe, što su najbizarniji napadi na redakciju KRIK-a do sada”, kazao je Dojčinović.

Dojčinović kaže da su razlozi za napad očigledni.

,, Mi kao redakcija KRIK-a već godinama pišemo o vezama koje baš ta kriminalna grupa ima sa samim predstavnicima vlasti. Ljudi iz klana, ali i sam Belivuk su bili povezani sa predsednikom Srbije, sa ljudima iz policije i mi smo to godinama pisali. Sada kada hoće da hapsi kriminalnu grupu ona hoće da izbriše svu prošlost.”

Prema njegovim rečima na ovaj način se samo preokreću stvari i prebacuje krivica. Ističe da su 3 od oko 15 osoba koje rade u KRIK-u  doživele da im se nekoliko puta obijaju stanovi i podseća da krivac nikada nije pronađen, kao što nisu pronađeni krivci za pretnje.  Na žalbe koje su podneli Zaštitniku građana nikada niko nije reagovao. Ni tužilaštvo, ni policija.

Kaže da nikada napadi nisu imali epilog, ali je ovo najopasnijie jer se sada svrstavaju zajedno sa kriminalnom grupom koja je u ratu sa drugom.

,,Oni ubijaju jedni drugima porodice, advokate i ne postoji nikakva mera. Sada nas kao novinare pokušavaju da prikažu da smo deo jedne kriminalne grupe”, rekao je Dojčinović.

Problem je takođe što tužbe zbog klevete traju po nekoliko godina, a nadoknade su jako male i ništa ne obavezuju. Tako, kaže Dojčinović, urednik Informera i danas može da ponavlja laži.

,, Oni koji nas napadaju imaju svu podršku vlasti. Njih podržava predsednik, oni imaju sve informacije na izvolte i dobijaju državni novac da vode svoje medije”, naglasio je Dojčinović.

Najavljene su aktivnosti poput kampanja na društvenim mrežama i protestima nakon što se  stabilizuje epidemiološka situacija, a od državnih oragana traže da se izjasne na nekoliko pitanja i to:

  1. Da li su novinari iz redakcije KRIK-a umešani u kriminalne aktivnosti koje su navedene po tabloidima?
  2. Da li se u toku vodi istraga u vezi sa novinarima KRIK-a ili krivični postupak?
  3. Da REM sprovede kontrolu medijskih sadržaja i da se izjasni u vezi korišćenjem nacionalnih frekvencija sa širenjem dezinformacija novinara. Sa posebnim naglaskom protiv pružaoca medijske usluge TV Pink zbog neistinitog, pristrasnog i nepotpunog informisanja, kao i zbog nepoštovanja ljudskih prava u pružanju medijskih usluga. Na Pinku je 9. marta emitovan prilog koji  se više puta reprizirao gde je KRIK doveden u vezu sa kriminalnom grupom Belivuka.
  4. Da se kolegijum Narodne skupštine izjasni i jasno osudi zloupotrebu i skupštinske govornike za napade na novinare, što podrazumeva potpunu i doslednu primenu u radu Kodeksa ponašanja u radu narodnih poslanika u slučaju dezinformacije i targetiranja novinara i javnih ličnosti u državnom parlamentu.
  5. Tražimo od javnih medijskih servisa RTS-a i RTV-a da u skladu sa medijskim zakonima i kodeksom novinara izveštavaju o drastičnom urušavanju medijskih sloboda i ugrožavanju bezbednosti novinara.

Dojčinović se ovom prilikom zahvalio na podršci udruženjima i čitaocima i najavio da će  uprkos svim pritscima nastaviti  da rade istim tempom.

,, Kap je prelila čašu i ne smemo da dozvolimo da nas šikaniraju kroz tabloide i crtaju mete”, zaključili su na današnjoj konferenciji.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend