Društvo

Među znamenitim ličnostima Niša, tek desetina žena

Predstavljeno je prvo izdanje Enciklopedije ,,Znamenite ličnosti Niša", u izdanju Udruženja stvaralaca Niša ,,Car Konstantin". U Enciklopediji se mogu naći zapisi o više od 500 znamenitih Nišlija i 20 niških familija, koje su stvarale istoriju grada. U planu je i drugo, dopunjeno izdanje Enciklopedije.

,,Studija je nastala kao rezultata rada tima od 96 saradnika. Oni su čitavu deceniju tragali za biografijama i fotografijama znamenitih ličnosti Niša. U enciklopediji je navedeno 524 ličnosti i 20 znamenitih niških familija,” kazao je prof dr Novica Ranđelović. Objašnjava da se u enciklopediji mogu naći ličnosti koje su vekovima unazad zadužile Niš. Od Cara Konstantina, preko Stefana Nemanje najnačajnijeg Nišlije po ubeđenju, do nekih savremenika poput Vladimira Jašića, znamenitog industrijalca.

Napominje da se  u enciklopediji se mogu naći imena svih nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima  i nosioca Albanske spomenice iz Niša i okoline, kao i  Partizanske spomenice iz Niša. Popisana su  imena niških oficira nastradalih u ratovima od 1912-1918.

Ranđelović je kazao da su žene zastupljene tek 10%. Prema njegovim rečima od III veka dokle sežu zapisi o znamenitim ličnostima vladao je patrijahat, te uspesi žena nisu zabeleženi. Iako su one u vekovima za nama bile i te kako aktivne na naučnoj, društvenoj i kulturnoj sceni grada.

Najmlađa znamenita ličnost koja se može naći u ovoj knjizi je  violinista Nemanja Radulović. Viruoz na vilioni postaće četvrti počasni član Udruženja stvaralaca Niša. ,,On je reprezentativna ličnost našeg grada na koga smo svi ponosni”, kaže profesor. Dodaje da će Nemanja na svečanoj akademiji koja će biti upriličena krajem godine postati i zvanično počasni član. Tom prilikom biće mu uručena gramata.

Prvo izdanje  Enciklopedije rađeno je po prinipu samofinansiranja. Članovi redakcije, saradnici i  prijatelji kulture su preko prenumeranata sakupili početni kapitala za prvoizdanje enciklopedije. Istraživanje i priređivanje Enciklopedije realizovano je sa blagoslovom Njegove  svetosti patrijarha srpkog g. Irinija i Njegovog preosveštenstva episkopa niškog g. Arsenija.

Ovo kapitalno delo nastalo je povodom jubileja veka od oslobođenja Niša u Velikom ratu i 140 godina oslobođenja od Turaka. U planu je drugo izdanje Encoklopedije ,,Znamenitih ličnosti Niša”. Ranđelović je kazao da će finansijski deo nagrade 11. januar uložiti u drugo izdanje knjige.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 58 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 47 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend