Društvo

Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu – tačan broj stradalih verovatno se nikada neće saznati

Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, obeležava se širom Evrope 2. avgusta. U dvorištu City Smart kluba predstavnici romskih udruženja u Nišu obeležili su dan posvećen Romima ubijenim u koncentracionim logorima. Ovaj datum je prihvatio i Savet Evrope pa se na inicijativu romskih organizacija obeležava širom Evrope.

Verovatno se nikada neće saznati podatak koliko je tačno Roma stradalo tokom Drugog svetskog rata. Veruje se da je ubijeno oko 1,2 miliona. Za razliku od drugih zarobljenih oni nisu bili identifikovani imenom. Ubijani su na mnogim lokacijama na teritoriji današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i delova Republike Srbije.

Tokom Drugog svetskog rata, na tetitoriji tadašnje Jugoslavije, usvojeni su zakoni u okviru kojih su donešene odredbe o rasnoj pripadnosti, kojima se legalizovao progon Roma i Jevreja.

U Aušvicu je ubijeno skoro milion Jevreja. U noći 2-3 avgusta 1944. godine nacisti su ubili poslednju grupu od 2.897 Roma, a u znak sećanja na ovaj događaj, Savet Evrope, na inicijativu brojnih romskih organizacija, proglasio je 2. avgusta Međunarodnim danom sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu.

U Nišu je mnogo njih bilo zarobljeno u logoru na Crvenom krstu i ubijeno na Bubnju, dok je u Arapovoj dolini, u okolini Leskovca streljano preko 12.000 Roma.

Osman Balić kaže da i danas Romi osećaju neki animozitet.

“Ta manifestacija latentnog fašizma jeste pobeđena, ali ne i totalno poražena. Ona se praktikuje svih ovih godina, pa i danas. I danas imate vrlo uspešne stranke  koje praktikuju to. U Bugarskoj je na poslednjim izborima pobedila jedna stranka koja ima jasnu antiromsku politiku”, kazao je Osman Balić, osnivač udruženja Liga Roma.

Podseća da su Romi zajedno sa Jevrejima i sa gej populacijom bili meta.

“To je jedna bolesna ideologija i tu racionalnog odgovora nema. Trebalo je da se nađe krivac za ekonomski debakl Nemačke i krivac je nađen. To su bili pre svega Jevreji koji su imali dominaciju u ekonomskoj sferi, a Romi su po tragovima iz 15. veka po stilu života bili drugačiji i nisu praktikovali vrednosti javnog života i time su iritirali okolinu. Ne samo zbog stila, načina života i sistema vrednosti. Mi ćemo uvek biti meta bolesnih umova”

Alija Saćipović, romski aktivista, prisetio i istorijskih podataka da su još u vreme Luja XVI Romi spaljivani na lomači.

Alija Saćipović i Osman Balić

“To dovoljno govori koliko duboke korene ima taj anti-ciganizam. Sami smo krivi i krivicu ne treba da bacamo na drugog. Mi kao Romi smo počeli da se  asimiliramo u Srbiji, a tek 1971. uspeli da dobijemo status nacionalne manjine, a ne etničke grupe. Uspeli smo da sklapanjem mešovitih brakova sami doprinesemo da se deca iz tih brakova predstavljaju kao Srbi. Veliki broj Roma se predstavljao Jugoslovenima što nije nacionalni idiom bio. Plašeći se logora, egzodusa”, kazao je Saćipović.

Romi su, navodi, zanemarivani i nisu dolazili do izražaja jer političkim strujama to nije išlo u prilog.

“Mi živimo u Srbiji. Jesmo Srbijanci, ali nismo Srbi jer smo Romi. Dobili smo status nacionalne manjine”.

Srbija je dobila dekret da se 2. avgust obeležava kao Dan stradanja Roma tek 2015. godine. Čak ni tada, kako kaže Saćipović, nisu mogli da obeleže taj dan bez straha prisećajući se svih nedaća i stradanja najmilijih. Da se ne bi zaboravile sve žrtve i da bi se novijim generacijama obezbedila bolja budućnost bez stigmi i predrasuda trebalo bi stalno raditi na solidarnosti i kulturi sećanja.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Zak Abel
Za 0 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Lussi in the Sky
Za 3 minuta

C'est La Vie

Lussi in the Sky
Foals
Za 6 minuta

Mountain at My Gates

Foals
Wallflowers
Za 10 minuta

Heroes

Wallflowers
Smiths
Za 14 minuta

Boy With Thorn in His Side

Smiths

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend