Društvo

Međunarodni viteški festival “Zaštitnici Tvrđave” počinje u petak

Foto: City Smart arhiva
Brojne viteške družine iz zemlje i inostranstva predstaviće posetiocima srednjevekovni način života, nošnju, vitešku opremu, oruđe i oružje u okviru Međunarodnog festivala "Zaštitnici Tvrđave" koji se održava od 10. do 12. juna u Tvrđavi. Svečano otvaranje festivala je zakazano za subotu u 12 sati.

Posetioci će tokom tri dana koliko traje festival moći da vide kako se nekada izrađivala viteška oprema, ali i da čuju više o oružju i načinu života srednjovekovnih vitezova.

“Biće nam čast da tokom festivala ugostimo sve ljubitelje srednjevekovne kulture i čuvare viteških vrednosti. Festival je prilagođen i deci i odraslima”, kaže Dušan Hadžić, domaćin festivala i obećava raznovrstan program.

Prvog dana festivala od 19 sati hrabri vitezovi će ukrstiti mačeve i publici prirediti pravi sprektakla “U okviru duelnih i grupnih borbi, vitezovi će pokazati svoje umeće borbe, spretnost i izdrživost. Posebno interesantne su bohurt borbe, u kojima učestvuje više od 10 boraca”, ističu organizatori.

U subotu od 13 časova posetioci će moći da vide i izložbu slika umetnika Darka Stojanovića. Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće od 14 časova predstavljene srednjovekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja. Od 19 sati na programu su viteške borbe, a od 20 sati takmičenje u brzom ispijanju piva.

Hrabriji posetioci koji žele da se oprobaju u veštini strelišarstva to mogu da učine u subotu popodne rekretivno, ili u nedelju u takmičarskom delu festivala. “Već u subotu posetioci će moći da gađaju mete srednjovekovnim lukom i strelom, a u nedelju, u prepodnevnim časovima, biće organizovano takmičenje u streličarstvu. Najprecizniji streličari biće nagrađeni”, navode organizatori.

Najmlađi posetici će imati prilike da u nedelju prisustvuju promociji knjige “Bajka o Noćurku i Danici” pisca za decu, Miloša Petkovića koja je na programu od 11 sati, a od 12 sati mogu da uzmu učešća u maskembalu vitezova i princeza.

Međunarodni viteški festival “Zaštitnici tvrđave“ održava se šesti put zaredom pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst i drugih javnih ustanova grada, ali i brojnih prijatelja festivala.

Ceo program festivala možete videti na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend