Društvo

Meštani Brzog Broda ponovo izašli na ulice, zahtevaju da dalekovod bude “sahranjen”

Uz parole "Stop dalekovod", "Biće kasno dok vam bude jasno" održan je treći po redu protest meštana Brzog broda koji se protive izgradnji dalekovoda u tom naselju. Meštani su odštampali umrlice "pokojnom dalekovodu" i na simboličan način poslali poruku nadležnima da neće odustati dok ne bude "sahranjen" to jest izgrađen podzemno kao u ostalim delovima grada.

Meštani su se okupili u centru naselja odakle su krenuli u protestnu šetnju noseći parole “Stop dalekovodima” i “Biće kasno kad vam bude jasno”, a potom blokirali Bulevar Svetog cara Konstantina. Od poslednjeg okupljanja se, kažu ništa nije promenilo, te su prinuđeni da nastave sa protestima kako bi ih neko čuo.

“Gotovo ništa se nije izmenilo. Niko iz gradskih struktura ili opštine nas nije kontaktirao. Gradonačelnica stoji i dalje  pri svom stavu da se ta trasa ne može izmeniti. Mi smo jutros imali nadležne iz EPS-a, neko obezbeđenje iz Beograda, pojedine ljude iz službe, oni su po našem saznanjima kontaktirali ministra policije da im omogući obezbeđenje izgradnje dalekovoda”, kaže Ivan Cvetanović, meštanin.

Građani su za ovaj protest odštampali umrlice kako bi obavestili javnost o sahrani dalekovoda, tj. na simboličan način poslali nadležnima poruku da neće odustati dok se projekat ne izmeni i dalekovod bude izgrađen podzemnim putem kao u ostalim delovima grada.

“Mi nećemo odustati ni po koju cenu zbog svoje dece, zbog unučića to neka bude jasno, a ako neko misli suprotno neka dođe na svečano otvaranje niškog Jasenovca”, kaže Dragan Radosavljević, meštanin Brzog Broda.

Još jedan od meštana sa kojim smo razgovarali ističe da strahuju od zračenja. “Strah evidentno postoji, strah je u nekom neznanju, ali i onome što se već ranije dešavalo. Ja sam danas šetao pored Nišave i ispod starog dalekovoda se čuje pucketanje koje je vrlo neprijatno. Ne znamo koliko zrači, ali nije prijatno živeti ispod dalekooda jer izaziva i strah i nedoumice”, navodi  Marko Savić, inače žitelj ovog naselja.

Naredni protest mogao bi da se održi već u nedelju, ali će kako kažu meštani javnost biti blagovremeno obaveštena. Ističu i da postoji mogućnost da se protest proširi, ali da će to zavisiti od toga da li nadležni imaju sluha za njihov problem.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend