Društvo

Meštani Duge Poljane i nakon sastanka sa predsednikom Opštine ostaju pri stavu da ne žele azil

Protest Foto: Arhiva City Smart
Meštani sela Duga Poljana u opštini Gadžin Han su nakon sastanka sa predsedniko te Opštine Milisavom Filipovićem o izgradnji regionalnog prihvalitišta za napuštene pse ostali pri stavu da ne žele da se takav objekat izgradi u njihovom mestu. Pomoć će, kažu žitelji, potražiti od Ministarstva za brigu o selu, a ukoliko ni resorno ministarstvo ne bude imalo sluha za njih, organizovaće proteste.

Meštani koji su se sastali sa predsednikom opštine ističu da je sve proteklo korektno, ali da na pitanja koja su za njih od suštinskog značaja nisu dobili odgovor kakvo dobro će izgradnja regionalnog prihvatilišta doneti selu.

“Predsednik je rekao da će biti zaposleno 10-12 ljudi u tom azilu, da bi se možda nešto prihodovalo od toga, da će to biti u malom obimu i da će se tu raditi protočno sterilisanje. Plan još ne postoji. Oni će tek nakon usvajanja izmena prostornog plana raditi projekat, planirati neke bušotine ili šta već da bi obezbedili vodu”, ističe meštanin.

Objašnjava da je komisija juče trebalo da održi sednicu na kojoj će odlučiti o usvajanju izmena i dopuna prostornog plana Gadžinog Hana i razmotriti primedbe meštana, ali kako kaže sagovornih ishod im nije poznat, a o istom nije bilo reči na sastanku.

“Ako komisija usvoji izmene i dopune prostornog plana, tj. odbije našu žalbu, ići ćemo u Ministarstvo za brigu o selu. Naša delegacija otići će direktno tamo ako ne dobijemo odgovor od ministra. Ako ni od toga ne bude ništa, opet ćemo protestovati. U ovim okolnostima to je neki naš plan”, objašnjava meštanin.

Kakav je ishod današnjeg sastanka i hoće li Opština prilikom izgradnje regionalnog prihvalitišta za napuštene pse uzeti u obzir mišljenje meštana, pitali smo nadležnu Opštinu, ali do trenutka pisanja ovog teksta odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Podsetimo, meštani Duge Poljane, protestovali su u ponedeljak ispred zgrade Opštine Gadžin Han, a proest su podržala i Udruženja za zaštitu životinja.

Inače, reč je o projektu “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gažin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka od čega je Ministarstvo izdvaja 18.900, a Grad Niš  8.600. Azil će se prostirati na 11 hektara površine i moći će da primi 2.000 pasa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend