Društvo

Meštani Duvaništa dan Svetog Vasilija Ostroškog proslavljaju tradicionalnom litijom kroz naselje

Foto: Gradska opština Medijana, fejsbuk
Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu, u sredu i četvrtak, 11. maja i 12. maja, obeležava hramovnu slavu. Tim povodom, Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. Arsenije služiće večernju službu od 17 sati nakon čega će uslediti svečana litija kroz naselje. U četvrtak ujutru služiće se Sveta arhijerejska liturgija u hramu od 9 sati.

Sat vemena nakon večernje službe koja počinje u 17 sati, iz porte hrama krenuće svečana litija i kretaće se Bulevarom Medijana, Đerdapskom ulicom, ulicom Majakovskog i Vizantijskim Bulevarom i nazad do porte Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. U svečanoj povorci kroz naselje učestvuju vernici, predstavnici Crkve, Opštine  i Grada.

Hramovna slava će biti obeležena i dan kasnije Svetom arhijerejskom liturgijom koja počinje od  9 sati.

Podsetimo, 12. maja pre 23 godine preko 2.000 kasetnih bombi sručilo se na niško naselje Duvanište. U napadu je povređeno 11 ljudi, ali žrtva nije bilo, dok je samo pet dana ranije  bombardovan  centar grada i u tom napadu je poginulo 15 ljudi.

Bombardovanje u Duvaništa dogodilo se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, te žitelji tog naselja veruju da ih je svetac spasao od tragedije. U čast ovog sveca od 2.000 godine održavaju se litije.

Zbog nepovoljne epidemijske situcije tradicionalne litije su prošle godine izostale, a vernici su tokom celog dana mogli da se poklone mitri Svetog Vasilija u istoimenom Hramu u Duvaništu.

Inače, Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju, u Hercegovini u 17. veku. Zamonašio se i započeo život podvižnika u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski, živeo je u manastiru Tvrdošu, sve dok ga Turci nisu razorili. Nakon toga preselio se u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine.

Mošti Sveca čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. U narodu se vereuje da danas ne valja raditi teže poslove, ali valjdaočistiti kuću kako bi u njoj čitave godine vladali mir i harmonija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend