Društvo

Meštani naselja Brzi Brod zbog izgradnje dalekovoda u strahu od zračenja, iz Elektromreže Srbije navode da je sve po propisu

Na adrese stanara Pustorečke ulice u Brzom Brodu poslednjih dana stižu pozivi iz Uprave za imovinu i održivi razvoj u kojima ih nadležni obaveštavaju da će njihovi placevi koje su osamdesetih godina prošlog veka uredno kupili od Opštine Niš i preneli na svoje ime, biti delimično eksproprisani zbog izgradnje dalekovoda koji će proći tim naseljem. Meštani su zabinuti zbog zračenja kome bi mogli biti izloženi jer će, kako kažu, dalekovod proći na svega par metara od stambenih objekata. Iz Elektromreže Srbije navode da je najpre urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i da je nadležno ministarstvo dalo zeleno svetlo.

Stanovnici tog dela Niša kažu da jedno po jedno domaćinstvo dobija poziv iz Uprave za imovinu i održivi razvoj u kome ih obaveštavaju da će njihovi placevi biti delimično eksproprisani zbog izgradnje dalekovoda od 110 kilovolta.

„Nisam dobila konačno rešenje, ali sam bila u Upravi za imovinu i tamo saznala da će mi biti oduzeto, nepotpunom eksproprijacijom, 108 metara kvadratnih, što je više od  ara zemlje“, objašnjava Biljana Vasić, jedna od meštanki naselja Brzi Brod i dodaje da im je rečeno da s obzirom na to da je reč o nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta neće se rušiti objekti u dvorištu, ali isto tako vlasnici neće moći da grade ništa u sopstvenim dvorištima.

Sagovornica objašnjava da su sve kuće u ulici legalno izgrađene na placevima koje su vlasnici kupili od opštine Niš osamdesetih godina prošlog veka i za koje su platili sve neophodne takse i naknade, te da će nepotpuna eksproprijacija umanjiti vrednost placa, ukoliko bi bilo ko od meštana, sutradan, želeo da ga proda.

Pored problema imovine, meštane ovog prigradskog naselja muči i dosta ozbiljniji problem zračenja koje će kako kažu biti veliko s obzirom na to da se dalekovod, barem u Biljaninom slučaju biti veoma blizu njene spavaće sobe. „Ono što nas posebno zabrinjava je blizina dalekovoda, u mom slučaju na svega šest metara od spavaće sobe. Niko ne zna da nam kaže koliki će biti nivo zračenja i kako će se to odraziti na nas koji tu živimo, na životnu okolinu“, kaže zabrinuta sagovornica.

Iz Elektromreže Srbije, međutim kažu da su sve zakonske procedure za izgradnju objekta sprovedene, kao i da su ispoštovani svi tehnički standardi i normativi.  „Naglašavamo da je sprovedena kompletna procedura po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu i urađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Studija je prošla stručnu kontrolu Ministarstva zaštite životne sredine, kao i sve neophodne javne uvide, javne rasprave i javne prezentacije. Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je saglasnost na predmetnu studiju“, navode u odgovoru.

Dodaju da su mislili i na životnu okolinu. „Na ovom konkretnom projektu je i u tehničkoj dokumentaciji, a i u studiji o proceni uticaja, data još jedna izuzetno važna mera, a u cilju što manjeg ometanja funkcija u prostoru. Po tehničkim normativima bilo je dovoljno da najniža tačka provodnika bude 8,8 m od zemlje, međutim projektom je opredeljeno da to bude 14 m. Samim tim, projekat je znatno unapređen baš u delu odnosa sa okolinom“, piše u odgovoru EMS-a.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Fine Young Cannibals
Za 2 minuta

Johnny Come Home

Fine Young Cannibals
ABC
Za 5 minuta

Viva Love

ABC
Prljavo Kazaliste
Za 9 minuta

Crno Bjeli Svijet

Prljavo Kazaliste
Idoli
Za 12 minuta

Kenozoik

Idoli
Kim Wilde
Za 16 minuta

You Keep Me Hangin' on

Kim Wilde

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend