Društvo

Meštani Prve Kutine ujedinjeni u nameri da ožive svoje selo

Foto: Etno Čarolija
U želji da mladima pruže razlog da ostanu na svom ognjištu, članice Udruženja "Etno čarolija" iz Prve Kutine, u gradskoj opštini Niška Banja, pokrenule su inicijativu za uređenje Doma kulture, nekada stecište kulturnog života meštana ovog sela. Inicijativu su podražli i drugi meštani, te su zajedničkim snagama prionuli na posao kako bi vratili stari sjaj ustanovi kulture koja će nakon 25 godina ponovo otvoriti vrata za posetioce.

Dom kulture u Prvoj Kutini  izgrađen je sredinom prošlog veka, a istorijski zapisi kažu da su ga izgradile  žene. Ovaj podatak kojim se članice Udruženja ponose, poslužio im je kao podstrek da i same pokrenu akciju kojoj su se zatim priključili i ostali meštani sela.

“U avgustu nam je Grad odobrio zakup prostora od 360 m2, a već početkom septembra je počelo uređenje prostora. Tamo smo pronašli mnoga istorijska blaga: stare knjige, fotografije, projektor iz 50 -ih godina prošlog veka, te smo došle na ideju da ih izložimo u etno muzej”, kažu iz Udruženja.

Meštani kažu da je Dom  nekada bio centar kulturnog života i da su se izvodile predstave, igrao foklor, prikazivali filmovi, a ono čime se posebno ponose je nastup legendarnog Tome Zdravkovića.

Dom kulture u Prvoj Kutini imaće biblioteku, po ugledu na onu koja je tu nekada postojala. Ljubitelji pisane reči će pored savremene i stručne litrature koja će se naći na policama biblioteke, imati priliku da prelistaju knjige iz ranijeg perioda koje su tu ostale.

Pored biblioteke u planu je i etno muzej u kome će biti izloženi predmeti koji su se nekada koristili, računarska sala, bioskopska sala i teretana za kojoj su mladi izrazili potrebu.

Članice Udruženja su nam ispričale da su letos pomagale momcima iz Fudbalskog udruženja Planinac 1933. pri organizaciji turnira i manifestacija, a oni su im se odužili tako što su ostavili lopte, zavrnuli rukave, latili se alata i prionuli na uređenje budućeg stecišta kulture Prve Kutine.

“Naša poruka je da samo udruženi možemo da oživimo naše selo i stvorimo ugodno mesto za život iz kog mladi neće želeti da odu, već će u njemu ostati. Ostaće tu gde su se rodili, na svom ognjištu”, poručuju iz Etno čarolije.

Meštani vredno rade i pripremaju Dom za veliko otvaranje koje je planirano za 25. decembar dan osnivanja Udruženja “Etno čarolija”.

Pored meštana koji su pomogli uređenju, podršku su im pružili i donatori, kao i sama opština Niška Banja koja je prošle godine obezbedila novi krov.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tears For Fears
Za 2 minuta

The Tipping Point

Tears For Fears
Parcels
Za 6 minuta

Somethinggreater

Parcels
Franz Ferdinand
Za 9 minuta

Always Ascending

Franz Ferdinand
Lussi in the Sky
Za 13 minuta

Whole Lotta Love

Lussi in the Sky
Kelis
Za 16 minuta

Perfect Day

Kelis

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend