Društvo

Mihajlović: Zahtev da se manastiri na Kosovu skinu sa liste zaštićenih je provokacija kosovske vlasti

Foto: Ivana Petrović
Zahtev poslat UNSEKU od strane kosovskih predstavnika, premijera Aljbina Kurtija, predsednice Kosova Vjose Osmani i predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufca koji se odnosi na to da se sa liste ugroženih spomenika skinu četitri manastira Srpske pravoslavne crkve, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra provokacijom i kaže da takav predlog nije prihvatljiv.

Sa liste zaštićenih manastira kosovske vlasti žele da skinu Dečane, Pećku patrijaršiju, manastir Gračanicu i Crkvu Svete Petke u Prizrenu.

Ona ističe da veruje da svaki građanin Srbije predlog predstavnika privremenih institucija u Prištini Unesku, da se srpski manastiri izuzmu iz međunarodne zaštite smatra provokacijom i da je takav predlog za nas neprihvatljiv.

“Ako se samo setimo šta se dešavalo prethodnih godina, kako izgledaju naša groblja na Kosovu i Metohiji, ako znamo koliko je crkava i manastira od 1999. spaljeno i uništeno, niko ne može da nas ubedi da oni ne treba da budu pod zaštitom da ne treba da budu čuvani”, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Nišu.

Kazala je da i za nekoliko stotina godina buduće generacije treba da znaju da su tu bili naši preci.

Foto: M.J.

“To nikada nema nikakve veze sa bilo kojom privrednom institucijom. Ceo svet treba da sačuva svetinje bilo kog naroda”, poručila je Mihajlović.

Predstavnici kosovske vlade su odlučili da na Svetski dan kulturne raznolikosti pošalju pismo u kome traže da UNESKO ukloni oznaku da su manastiri srpski, stavi da su kosovski, ali i da Kosovo ne naziva autonomnom pokrajinom. U Prištini manastir Dečani smatraju delom kosovskog kulturnog nasleđa. Srbija, kako ističu, nema stvarnu ili zakonsku kontrolu nad njima i da ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku.

“Zahtevali smo početak procesa promene države odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova za tu odgovornost. Iako je Srbija država potpisnica liste svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa shodno tome ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku“, napisao je na Fejsbuk profilu Aljbin Kurti, a prenose mediji.

Iz Ministarstva kulture Srbije veruju da je motiv kosovskih predstavnika u najvećoj meri motivisan zloupotrebom.

“Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje. Iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri je motivisan politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji. U ostvarenju ovog cilja Priština ne preza ni od toga da svede vrednost i značaj kulturnog nasleđa na prosti instrument za sticanje lažnog legitimiteta uz pokušaj uvlačenja dela međunarodnih organizacija i scene u svoje planove u kojima kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ima samo ulogu taoca”, saopštavaju iz Ministarstva kulture i informisanosti.

Inače, baš se ovih dana i navršilo pet godina kako kosovske vlasti ne sprovode odluku Ustavnog suda kojom bi 24 hektara zemlje trebalo da vrate na korišćenje manastiru Dečani. Predstavnik zemalja Kvinte, šef Misije OEBS Majkl Devenport je obišao Dečane i poručio da će ta organizacija podržati Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 5 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
On Air!

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 5 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend