Društvo

“Millenium Team” tuži lokalne nezavisne medije i traži drakonske iznose za odštetu

Kompanija "Millenium Team d.o.o" iz Beograda pokrenula je niz tužbi protiv nekih medija koji su nedavno izveštavali sa konferencija za novinare lidera Narodne stranke Vuka Jeremića u Leskovcu i Vranjskoj Banji. Zbog navodnog narušavanja ugleda, ova kompanija za koju se smatra da je bliska režimu, od tuženih medija zahteva odštetu od 100.000 evra po objavljenom tekstu.

Kompanija “Millenium Team d.o.o” iz Beograda tužila je osnivača Regionalne informativne agencija JUGpress, NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović zbog objavljivanja dva izveštaja sa press konferencija lidera Narodne stranke Vuka Jeremića koje je održao u Leskovcu i Vranjskoj Banji.  Odštetni iznos naveden u tužbi je drakonski. Naime, Millenium team traži od JUGpressa nadoknadu od 100.000 evra po tekstu, ili zbirno 200.000 evra zbog toga, što u tužbi navode, utiču “pogubno na krhku ekonomsku stabilnost” i nanose štetu ugledu kompanije.

JUGpress je tužen zbog citiranja navoda vodećih ljudi Narodne stranke o kupovini jednog od hotela u Vranjskoj Banji u tekstu pod nazivom  “Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju” koji je objavljen 6. februara 2021. godine .

Druga tužba im je upućena  zbog teksta “Jeremić : Rat korupciji” koji je objavljen 20. februara 2021 godine, u kome su citirane izjave političara o kupovini i iznajmljivanju zemlje “Plantaže” kod Leskovca.

I prvi i drugi tekst su izveštaji sa press konferencija, u Vranjskoj Banji Vuka Jeremića , u Leskovcu Jeremića i potpredsednika Narodne stranke Mikija Aleksića koje su pratili i drugi lokalni mediji.

“Zanimljivo je i da nisu tužili ni Jeremića i Aleksića zbog onoga što su rekli već JUGpress koji je, kao i drugi mediji, preneo veran izveštaj sa konferencije za novinare, što može da se proveri i sa objavljenog TV snimka dogadjaja.

Napominjemo da ”Millenijum team” d.o.o. do danas nije demantovao  ni jednu od informacija niti je zatražio od Regionalne informativne agenciji JUGpress  da njihovu priču  javno objavi. Takva vrsta reagovanja je inače svojstvena najuspešnijim i najuglednijim komapnijama u svetu, jer im je od velike važnosti da svoj ugled i imidž grade pred građanima u čijim lokalnim sredinama nameravaju da posluju.” – saopštili su iz JUGpressa.

Identičnu tužbu “Millenium Team d.o.o.” dobio je i portal Info Vranjske iz Vranja. Ovaj veoma čitani portal, kao i njegov glavni i odgovorni urednik Saša Stojković, tuženi su zbog teksta “Jeremić: “Millenium Team” jedan od najvećih asova korupcije” a iz tužbe se vidi da se, baš kao i JUGpress, optužuju jer su izveštavali sa konferencije za novinare prvaka Narodne stranke, Vuka Jeremića, Miroslava Aleksića i lokalnog lidera partije, Đorđa Ristića.  Zbog, kako navode, “povrede prava na ugled” i od “Info Vranjskih” se traži drakonskih 100.000 evra obeštećenja.

– Reč je o novom pritisku na Info Vranjske, koji ne bi smeo, ako je ovo iole pravna država, da izazove bilo kakve pravne posledice. Ne plašimo se, ne menjamo uređivačku politiku i ne osećamo se krivim što profesionalno radimo svoj posao. Uostalom, kako ćemo izveštavati sa bilo koje konferencije za novinare ako ne prenosimo ono što se tamo govori? Ovo je direktan napad na nas, novi pokušaj da nas unište i utišaju i taj jedan makar slabašan glas javnosti koja ne želi da ćuti i žmuri na sve ovo što se dešava u stvarnosti – rekao je urednik Info Vranjskih Saša Stojković.

I Ljilja Stojanović i Saša Stojković saglasni su da ove tužbe imaju za cilj zastrašivanje malobrojnih nezavisnih lokalnih medija “da paze šta rade i da dobro razmisle da li će da izveštavaju sa press konferencije opozicionih stranaka i političara i prenose njihove izjave.”

Neki poznavaoci medijskih prilika u Srbiji takođe ukazuju na to da je reč o klasičnom pritisku na lokalne nezavisne medije, a zbog drakonskih odštetnih zahteva kompanije “Millenium Team”, inače bliske vlastima, i da se može govoriti o pokušaju njihovog konačnog gašenja.

Posedujemo nezvaničnu informaciju da ove dve tužbe nisu usamljene i da su upućene još nekim kritički nastrojenim medijima, ali do objavljivanja teksta nismo dobili zvaničnu potvrdu toga.

Da podsetimo, “Millenium Team d.o.o.” je firma pominjana u slučaju Savamala, kada su označavani da su upravo oni izvršili rušenje objekata u Hercegovačkoj. Sudski epilog tog slučaja ih je oglasio krivim za rušenje tri preostala objekta koje “fantomi” nisu srušili. Kasnije  se ista kompanija pominjala kao jedan od izvođača radova u “Beogradu na vodi”, da bi u žižu javnosti na jugu Srbije došli posle privatizacije hotela u Vranjskoj Banji, a nedavno i zbog kupovine i zakupa nekadašnjih plantaža “Navipa”, kraj Leskovca. Pored ovih poslova Millenium Team je i koizvođač radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti u Nišu i Vranju.

O poslovanju ove firme i njenim vezama sa strankama na vlasti i pojedincima na visokim položajima, kroz brojna istraživanja je pisao Krik.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

ZZ Top
Za 2 minuta

La Grange

ZZ Top
Cure
Za 5 minuta

Lovesong

Cure
Beautiful South
Za 9 minuta

Look What I Found in My Beer

Beautiful South
Simple Minds
Za 12 minuta

Let There Be Love

Simple Minds
Coldplay
Za 15 minuta

Viva La Vida

Coldplay

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend