Društvo

Ministarstvo omladine da ne podstiče iseljavanje mladih iz Srbije u Beograd

Ako već ne žele da decentralizuju Srbiju, vlasti ne bi trebalo da podstiču iseljavanje mladih iz cele zemlje u Beograd i Novi Sad. Na konkursu Ministarstva omladine i sporta polovinu novca na konkursima za zapošljavanje dobile su organizacije iz Beograda, iako nezaposlenih u svim drugim delovima Srbije ima znatno više - komentariše Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) rezultate konkursa u Ministarstvu za omladinu i sport.

U analizi nedavno završenih konkursa  za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih kod Ministarstva nadležnog za mlade i sport, NKD pokazuje na stvarnim primerima kako nadležna ministarstva u stvari nelogično dodeljuju najviše sredstava tamo gde je nezapošljenost mladih najmanja.

“Brojke su neumoljive, prema analizi Krovne organizacije mladih Srbije:  od 32 projekta na konkursu za zapošljavanje 16 su dobila udruženja iz Beograda. Region Kosova i Metohije, kao ni 19 okruga, nije dobio nijedan projekat. U novcu: od ukupno 79,99 miliona dinara – udruženja iz Beograda dobila su 43,52 miliona din. Beograd i Vojvodina zajedno su odneli 56,85 miliona dinara od ukupno 79,99” – navode iz NKD-a i dodaju da se – “centralizatorske navike sporo menjaju, a vlasti ni ne pokazuju trud da ih promene.  Jesu li mladi u Beogradu ,,mlađi” pa dobijaju više novca i zašto se čudimo što se mnogi delovi Srbije prazne, tražimo uzroke u sudbini, a uzrok nam je pred nosom – slučajna ili namerna politika države?”

Čitavo saopštenje Nacionalne koalicije za decentralizaciju možete pročitati na sajtu NKD-a.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend