Društvo Obrazovanje

Ministarstvo prosvete uvelo nova pravila za učenike

Image by 14995841 from Pixabay
Prema novoj odluci, odeljenja sa 16 učenika i manje moraće da pređu na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze koronavirusom. Na teritorijama nekih lokalnih samouprava primenjivaće se kombinovana nastava za učenike 7. i 8. razreda, dok će iz većeg broja samouprava nastava biti održana regularno do momenata kada se ne ispostavi da je neko od učenika zaražen.

Nova odluka doneta je na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola. Učenici 7. i 8. razreda će prema ovoj odluci preći na kombinovanu nastavu od ponedeljka 20. septembra, a to se odnosi se na devet lokalnih samouprava. Iz ostalih lokalnih samouprava će ići regularno osim ukoliko se u odeljenjima sa više do 16 đaka pojave dva zaražena onda se odeljenje deli na dve grupe i prelazi se na kombinovani model nastave.

To odeljenje preći će na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu

Prema rečima Ružića ova odluka je doneta na sastanku da predstavnicima Instituta “Batut”. Ružić je naglasio da situacija u školama još nije alarmantna s obzirom da kako tvrdi, broj zaražene dece ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih 1,2 odsto.

Podsetimo, od ponedeljka zbog pogoršanja epidemiološke situacije srednjoškolci u Nišu prešli su na onlajn nastavu, dok učenici 7. i 8. razreda imaju kombinovanu nastavu.

Kombinovana nastava  će se od ponedeljka 20. septembra 2021. godine primenjivati u srednjim školama na teritoriji 45 lokalnih samouprava.

Kako navode, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Joe Mcbride
Za 0 minuta

Sunny

Joe Mcbride
Smokey Robinson
Za 4 minuta

Baby Thet's Backatcha

Smokey Robinson
Kaleo
Za 8 minuta

Hey Gringo

Kaleo
Zella Day
Za 12 minuta

Girls

Zella Day
Dan Croll
Za 15 minuta

On Top

Dan Croll

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend