Društvo

Mlade matematičarke svojim primerom pokazale da je ženama mesto u nauci

Ovogodišnji Forum mladih naučnika okupio je devojke iz različitih krajeva Srbije, koje su svojim trudom i zalaganjem ostvarile izuzetne rezultate u oblasti matematike. Forum je održan u Svečanoj sali Univerziteta, pod sloganom "I Ja imam pravo", a ovogodišnjoj svečanosti koja slavi dame u matematici prisustvovala je i supruga predsednika Republike, Tamara Vučić.

Osmi po redu Forum mladih naučnika posvećen je damama u matematici, a učesnice: Milica Vugdelić, Milja Jovanović, Teodora Obradović, Ana Mitić i Jana Dragović su svojim primerom dokazale da ništa nije nemoguće ako verujete u sebe i vredno radite na ostvarenju sopstvenih ideja, vizija i ciljeva.

Najmlađa govornica, Ana Mikić učenica osmog razreda OŠ “Učitelj Tasa” istiće da je velika čast biti učesnica Foruma predstaviti matematiku, ali i sebe. Prema njenim rečima Niš je danas stecište nauke, a kako kaže i sama ju je rano zavolela.

“Moj put u matematici počeo je davno. Sa šest godina postala sam član Društva matematičara Srbije jer sam već u predškolskom znala da sabiram dvocifrene brojeve napamet”, priča Ana. Na pitanje novinara da li će usavršavanje nastaviti van granica naše zemlje, mlada matematička kaže da joj je želja da dalje školovanje nastavi u svojoj zemlji.

Gimnazijalka Teodora Obradović, takođe govornica na Forumu ističe da je važno podržati mlade na njihovom putu uspeha, omogućiti im da razviju svoj talenat i iskažu se. Svojim vršnjakinjama i vršnjacima je poručila da nikada ne odustaju, da rade ono što vole, razvijaju i neguju svoj talenat, a uspeh će kako kaže doći.

Podsetimo, tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem, ove godine će to učiniti naša zemlja. Forum organizuje humanitarna organizacija “Nađi Raula”  uz podršku Poslova Infostud.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend