Društvo

Mladi: Država mora da primeni sve mere za bezbednost svoje dece

Foto: Pixabay
U odlučujućim momentima, zajedničkim snagama, građani mogu pomoći da se nestalo dete pronađe, smatraju mladi. Bezbednost se mora podići na viši nivo, a vreme je da se i kao društvo menjamo tako što ćemo raditi na jačanju bezbednosti dece.

Dvadesetčetvoročasovna kampanja za podršku uvođenja Amber Alert sistema, podstakla je mlade da se uključe u jedan od najvažnijih društvenih problema – bezbednost. Od preko milion objava koje su podeljene uz oznaku #hocemoamberalert, u velikom broju bili su upravo mladi ljudi. ‘’Jedan od najvećih razloga zašto podržavam Amber Alert jeste upravo činjenica da na ovaj način mogu biti uključeni svi građani u potragu za nestalim detetom, pa samim tim postoje i mnogo veće šanse da se opazi dete i javi policiji. Dakle, u odlučujućim momentima, mi kao građani možemo dosta pomoći u pronalasku deteta“, kaže jedan od naših sagovornika, student Pravnog fakulteta Vladimir Vukojević. On dodaje da bi uz uvođenje ovog sistema pronalaženje nestalih bilo dosta olakšano, a da se ovakav sistem uveo pre, sprečile bi se mnoge nesreće.

Koliko kod da postoje mere koje su dobre, uvek ima prostora da se dodatno unaprede i da se o njima razmatra. Kako objašnjava Vukojević, neophodno je pričati o ovom problemu. “Ne želim da potcenjujem stručnost i znanje nadležnih organa, ali činjenica je da se mora još puno raditi na ovom problemu. Veoma je važno prvenstveno da pričamo o bezbednosti dece kako bi se javnost informisala o ovom velikom problemu i udružila u rešavanju svih problema koji se odnose na bezbednost dece“, kaže on. Dodaje: “Moramo shvatiti da je vreme za velike promene. Vreme je da se menjamo kao društvo na taj način što ćemo svakog dana jačati bezbednost dece“.

U celu priču uvođenja ovog sistema, javili su se i malo drugačiji komentari, koji se tiču upravo toga da li strana organizacija treba da radi na ovom sistemu ili ipak treba da se osmisli nešto od strane naših ljudi.  “Nisam protiv mehanizma koji može makar i za jedan posto da doprinese u potrazi za nestalim licima, ali sam protiv strane firme koja će tu uslugu verovatno skupo da naplati“, komentariše Pavle Popović, takođe student Pravnog fakulteta. Kako je on objasnio, smatra da su srpski programeri dovoljno kompetentni i vispreni da samostalno naprave sličan softver. Popović ukazuje na opreznost prilikom prikupljanja informacija o ovakvim temama i smatra da isključivi izvor takvih informacija treba da budu organi unutrašnjih poslova. “Nestanak lica je tragedija i za porodicu lica i za celo društvo, ali smatram da je Srbija država sa relativno manjim brojem nestalih lica i potrage za istima se uglavnom uspešno završe, a nekada na žalost i sa zakašnjenjem. Ukoliko postoji i najmanja mogućnost da se potraga za nestalima unapredi, treba uključiti ipak i ovaj metod, ukoliko se proceni da je oportuno“, kazao je Popović.

Podsetimo da je Amber Alert mehanizam za pronalaženje nestale dece koji je nastao i pokrenut prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, na ideju majke čije dete je nestalo. Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, kao i jedan od pokretača ideje za uvođenje ovog sistema kod nas, dotakao se komentara koji su se ticali upravo toga da li se radi o stranoj kompaniji. On je objasnio u gostovanju na Blic televiziji, da se ne radi o organizaciji, već samo o programu, a da svaka država može odrediti svoje kriterijume i dati svoje ime. “Vlasti u Srbiji nisu ozbiljno shvatale važnost Amber Alert sistema u prošlosti, ali smatram da će naša država konačno uvesti ovaj sistem, jer je većina građana shvatila njegov značaj. Još jedno nestalo dete je previše, zato Srbija mora brzo da reaguje i primeni sve potrebne mere za bezbednost svoje dece“, zaključio je Vukojević.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Roy Orbinson
Za 0 minuta

You've Got it

Roy Orbinson
Sam Smith
Za 4 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
Zoster
Za 7 minuta

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster
Jack White
Za 11 minut

If I Die Tomorrow

Jack White
Lola Marsh
Za 14 minuta

Echoes

Lola Marsh

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend