Društvo IT

Mladi kreativci razvili aplikaciju koja doprinosi kvalitetnijem i zdravijem životu

Učesnici osme po redu KreNI konferencije na temu "Slow culture vs Metaverse" imali su zadatak da pomire digitalno okruženje i potrebu da usporimo. Pobednički tim sačinjen od srednjoškolaca i studenata osmislio je aplikaciju koja meri korake i postavlja pred korisnika niz izazova koji doprinose zdravijem i kvalitetnijem životu. Pobedinička ideja je nagrađena sa 1.000 evra.

Žiri u sastavu Jelena Preradović Stevanović, menadžer održivosti i internih komunikacija u Filip Morisu, Milan Ranđelovic, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu i  Bojana Pejčić, projektna menadžerka Kancelarije za mlade u Nišu imali su težak zadatak da odaberu najbolju ideju mladih kretivaca.

Jelena Preradović Stevanović kaže da zadatak nije bio nimalo lak, jer su mladi bili vrlo inventivni. „Sve ideje su bile jako dobre, ali je pobednički tim je imao najzaokruženiju ideju. Oni su najbolje promislili o svojoj ideji, pokrili sva suštinska pitanja i prezentovali nam je. Njihova ideja se izdvojila i po tome što je održiva odnosno što od nje cela zajedica može imati korist“, objašnjava članica žirija.

Kreatori pobedničke ideje kažu da su osmisli aplikaciju koja može da zadovolji potrebe savremenog čoveka. „Naša ideja je aplikacija koja se zove StepNI. Poenta aplikacije je da meri naše korake i daje nam određene izazove, te na osnovu pređenih izazova  korisnici dobijaju popuste u pojedinim partnerskim radnjama. Teško je usporiti, ali se mi trudimo da smanjimo zagađenje, da nateramo ljude da se aktiviraju, da više hodaju i manje vremena  provode u automobilu ili gradskom prevozu, uživaju u prirodi, poboljšaju zdravlje i samim tim uštede“, kaže Teodora Đurović jedna od članica pobedničkog tima.

Tim kretivaca koji je razvio pobedničku ideju činili su:  Petar Stojanović i Andrej Gavrilović, učenici ETŠ „Nikola Tesla“, Teodora Bogdanović, učenica Gimnazije „Bora Stanković“, Pavle Vučković i Teodora Đurović, studenti Ekonomskog fakulteta i  Anđela Božić, studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Podsetimo, KreNI je najuticajniji festival kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta sa idejom stvaranja prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive. KreNI doprinosi osnaživanju mladih ljudi i njihovom uključivanju u mapiranje i rešavanje izazova u okruženju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kelis & Cee Lo
Za 1 minut

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 5 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland
Boa
Za 8 minuta

Milion

Boa
Detour
Za 11 minut

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 15 minuta

Maria Magdalena

Sandra

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend