Društvo Izložbe

Mladi umetnici ukazali na značaj teme nasilja nad ženama

Danas se obeležava Dan sećanja na ubijene žene, žrtve porodičnog nasilja. Tim povodom organizovana je izložba likovnih radova učenika Umetničke škole pod nazivom "Žena, dah života" koja je postavljena u parku preko puta Gradske kuće. Građani će imati prilike da vide izložbu do kraja dana.

“Na dašnji dan želim da poručim građanima Nišada ne okreću glavu. Da ne smatraju da je to negde daleko od njih, da je to negde u komšliku i da je to nečija privatna stvar. Jak muškarac nije onaj koji bije ženu. Jak i snažan muškarac je onaj koji će da prijavi nasilje nad ženom i onda kada je možda nasilnik njegov otac, brat ili prijatelj”, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Prema njenim rečima od početka godine život je izgubilo devet žena, a godina je tek na trećem kvartalu. Ono što je poražavajuće je činjenica da se i pored izmena zakonske regulative i brojnih akata taj broj, nažalost ne smanjuje.

Jedna sugrađanka koju smo anketrirali smatra da je nasilje nad ženama i dalje tabu tema i da je važno govoriti o tome svuda i na svakom mestu. Dodaje da bi trebalo pooštriti kazne jer su životi tih žena možda i mogli da budu spašeni.

Učenici Umetničke škole u Nišu su povodom obeležavanja ovog dana priredili izložbu kako bi podigli svest građana o temi koja je i dalje tabu. “Veliki odziv učenika i veliki broj radova je znak potrebe da se i umetnost na specifičan način angažuje u problemu koji treba da prvo razbije predrasude, da pomogne destigmatizaciji određenih grupa u društvu”, kazala je Ana Nikolić, direktorka Umetničke škole Niš. Ističe da je  najznačanije da kroz uočavanje i reagovanje na nasilje ovi mladi umetnici uče da budu odgovorni prema temi kojom se bave.

“Ovo je jedan vrlo dobar pristup, da ljudi mogu da vide, pročitaju, zainteresuju se i da kasnije u toku života obrate pažnju  na prava i položaj žena i pomognu im kad god su u mogućnosti”, kazao je jedan sugrađanin.

Na godišnjem nivou u Srbiji u porodičnom nasilju život izgubi oko 30 žena. Ubice su njihovi partneri, supruzu ili neki od članova porodice. Prema rečima Šćekićeve ono što nikada nećemo saznati je koliko žena umre od posledica nasilja koje godinama trpe.

Dan sećanja na žene, žrtve nasilja obeležava se od  2017. godine, u znak sećanja na sedam žena koje su ubijene u roku od samo tri dana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend