Društvo

Mladi volonteri čišćenjem parkova poslali poruku da bi svi trebalo da brinu o zaštiti životne sredine

foto: KZM
Mladi volonteri iz Niša i Kuršumlije tokom vikenda sređivali su najposećenija mesta u gradu, niški Kej kod pešačkog mosta i čairski park, a u akciju se samoinicijativno priključio i veliki broj sugrađana i sugrađanki.

Akcija “Kej je okej” udružila je mlade koji su na ovaj način želeli da pošalju poruku da svako nakon odmora u parku može da učini barem osnovno, a to je da iza sebe pokupi sav otpad. Pored toga, u okviru akcije „Kej je okej“ oni su i farbali mobilijare u čairskom parku i u parku pored Nišave.

foto: KZM

Želeći da daju dobar primer drugima, pokupili su smeće koje su zatekli u parkovima, a pomogli su im i prolaznici koji su se tu našli. Na ovaj način kažu da žele da što više brinu o očuvanju parkova kao i životnoj sredini. Kako su klupicama na keju nedostajale određeni delovi, u saradnji sa opštinom Medijana uspeli su da ih poprave i ofarbaju udruženim snagama.

“Verujemo da je važno odrastati i živeti u zdravoj, čistoj i bezbednoj sredini! Već duže vreme naša ideja ulepšavanja parkova postoji i sada uz pomoć i finansijsku podršku “Šta nam teško” konkursa imamo mogućnost da započnemo malu, ali značajnu promenu u našem gradu”, kazali su ranije iz tima.

Akciju je podržala Kancelarija za mlade, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Timom42, GM Optimist-om iz Gornjeg Milanovca i Pokretom gorana Vojvodine. Ovaj projekat je finansiran kroz program “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kroz konkurs „Šta nam teško“ i podržana od strane Kancelarije za mlade grada Niša, FLEX Alumni zajednice u Srbiji i direkcije Zelenilo.

Exito tim je volonterski tim nastao je jula 2020. godine. Grupa mladih ljudi, uzrasta do 30 godina, ima za cilj da napravi pozitivnu promenu u svom okruženju i podstakne entuzijazam društva. Sve su započeli sa velikom ambicijom, pozitivnom energijom, velikom dozom motivacije i odlučnosti. Članovi tima do sada su uspešno realizovali svoje ideje. Iza sebe imaju veliki broj odlično odrađenih akcija. Do sada su organizovali mnogobrojne akcije poput “Koloring kole” i “Novo ruho naše škole”. Kroz njih su mogli da oplemene svoju školu i prostor u kome provode vreme. U jednoj akciji su uredili učionice, a u drugoj igralište. Takođe su organizovali akciju “Oplaneti se, recikliraj!” kojom su želeli da podignu svest o važnosti očuvanja naše planete.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 37 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend