Društvo

Mladić iz Niša izumeo automat za cveće

Pažnju Nišlija ovih dana privlači cvetni automat postavljen u Obrenovićevoj ulici kod TC Foruma. Cvetni automat je izum 26-godišnjeg Milana Pertovića, inžinjera elektronike iz Niša, kako bi unapredio poslovanje porodične firme. Koliko je njegov uzum uspešan svedoči i činjenica da je za samo dva dana prodato 10 cvetnih aranžmana.

“U Srbiji postoji jedna cvećara u Loznici, koja proizvode te aparate, ali principijalno potpuno drugačije. Oni proizvode mašine koje se nalaze u sklopu cvećare, a mi smo prvi napravili mašinu koja je potpuno autonomna”, kazao je Milan Petrović. Objašnjava da mu je oko izrade mašine pomogao komšija, koji je bio zadužen za mehanički deo. Dok je on sam bio zadužena za elektroniku, koja je i njegova oblast delovanja.

Petrović objašnjava da su dugo razmišljali kako da naprave rashladni uređaj koji će održati svežinu, a neće naškoditi cveću. “Jedna niška firma izašla nam je u susret i napravila specijalni uređaj koji radi na temperaturi između 5 i 9 stepeni i čuva svežinu,” objašnjava sagovornik.

Cvetni automat radi vrlo jednostavno. Pred kupcem se nalazi bogat izbor od 17 različitih cvetnih aranžmana. “Kada kupac vizuelno načini izbor, u automat ubacuje tačan iznos novca i unosi polje u kome se aranžman nalazi. Kada to učini otvoriće se vratanca i kupac može da uzme aranžman”, kazao je mladi izumitelj.

Ističe da je cvetni automat ili “cvećara na dugme” ima brojne prednosti. “Cvećara radi 24h, cveće je uvek sveže i ono što je najvažnije u vreme epidemije nema direktnog kontakta te su kupci zaštićeni”, kazao je Petrović. Objašnjava da su do sada automat dopunjavali jednom dnevno, ali ako bude potrebe za tim, činiće to i više puta.

Dodaje u šali, da će se njegov izum posebno dopasti momcima, koji će od sada kada nešto zgreše otići do cvetnog automata izabrati aranžam i zatražiti izvinjenje izabranici svog srca.

Na pitanje novinarke kakve su reakcije javnosti, odgovara: pozitivne. “Našim sugrađanima se jako dopala ideja, a koliko je izum i uspešan svedoči činjenica da je za samo dva dana prodato čak deset cvetnih aranžmana”, zaključio je on.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 52 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 44 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend