Društvo

Mošti Svete Petke izložene u istoimenom hramu u Nišu

U hramu Svete Petke u Nišu organizovan je doček moštiju svetiteljke, uz prisustvo velikog broja vernika i crkvenih zvaničnika. Nakon dočeka moštiju služen je akatist Svetoj Petki, a vernici su posle službe imali priliku da im se poklone.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija i Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, mošti Svete Petke izložene su u istoimenom hramu gde će ostati do nedelje 17. oktobra.

“Blagodatna sila obitava tamo gde Bog želi i gde je njegova volja i želja.Ono što je posebna stvar u ovoj celoj situciji je da  svetiteljka nas hodočasti, dakle nismo mi došli njoj na noge ona je k nama došla”, kazao je Ivan Cvetković, sveštenik.

On objašnjava da je ovo deo moštiju koji počiva u kivotu na mestu gde su nekada počivale njene mošti u celosti u ckrvi Ružici na Kalemegdanu u Beogradu.

Sveštenik ističe da je  istorijski sled toka putovanja njenih moštiju po pravoslavnom Istoku bio jedinstven i celosan u smislu da je objedinila skoro sve pravoslavne zemlje i pravoslavne puteve: Beograd, Vidin, Trnovo, Carigrad, Jaši.

Foto: O.S.

“Gde god je ona boravila svojim telom, svojim moštima blagodatna sila je bila tolika da je u tradiciji svih naroda blagočestvih Srba, Rumuna, Bugara i Grka, ostala u jednom najdivnijem sećanju i kao jedna velika celebna sila”, objašnjava otac Ivan.

Prema njegovim rečima reč mošti potiče od reči moći. “To je sila, snaga koju mošti nose sa sobom i ona suštinski treba da nadopuni sve one nemoći i nedostatke koje svi mi nosimo u ovom životu, ne samo fizičke  već i duhovne i da nas izleći, isceli”, kaže sveštenik.

“Veliki trenutak za nas posebno u  ova teška vremena”, kaže jedna Nišlijka i dodaje da je ovo jedinstvena prilika da se vernici poklone moštima svetiteljke.

Mošti će iz Niša biti premeštene u hram Svete Trojice u Leskovcu, gde će prebivati do 19. oktobra.

Od 19. do 20. oktobra, mošti će biti u pirotskoj Pazarskoj crkvi, a naposletku, od 20. do 21. oktobra, mošti svetiteljke boraviće u hramu Svetog Nikole u Aleksincu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 38 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 46 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend