Društvo

“Mržnja rađa mržnju, a ljubav rađa ljubav” poruka je kampanje koja ima za cilj borbu protiv govora mržnje

U okviru kampanje "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje, rasizma i diskriminacije, održano je predavanje i radionica za osnovce u prostorija OŠ "Radoje Domanović". Poruka ove radionice je da "mržanja rađa mržnju, a ljubav rađa ljubav".

Dušica Tricković direktorka škole objašnjava da je obeležavanje Dana demokratske kulture kruna projekta Saveta Evrope koji ima za cilj podsticanje demokratske kulture.

“Mi smo svih ovih godina radili na razvijanju kompetencija: odgovornost, saradnja, multikulturalnost, kritičko mišljenje i razvijanje kritičkog društva jer je cilj projekta, ali i same škole razvijanje odgovornosti kod dece koja će sutratan biti odgovorni građani”, navodi Tricković i objašnjava da su sve teme prilagođene uzrastu učenika i da su zastupljeni kako u nastavnim, tako i van nastavnim aktivnostima”.

O značaju demokratske kulture za razvoj jednog društva govorio je i Tobias Flessenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu koji je istakao da ona počica na  na toleranciji, jednakosti i prihvatanju različitosti.

Učenici škole ističu da su kroz projekt naučili da je važno da uvažavaju drugare koji se naizgled razlikiju od njih, da ih prihvate i razumeju. S tim u vezi  glumica i ambasadorka kampanje Milena Radulović koja je danas razgovala sa osnovcima poručila da “Mržnja rađa mržnju, a ljubav rađa ljubav” i posavetovala i kada vide neke ružne komentare na internetu, to ignorišu i okrenu se onim što je lepo.

“Savetovala bih im da naiđu na pregršt komentara o nečemu ili o nekome koje svakog dana viđamo na internetu shvate da je to uvek jedni te isti ljudi koji mrze iz dana u dan, tako da ih izgonorišu o okrenu se lepim stvarima. Takođe  ako ih neko malteretira da ne ćute nego da kažu roditeljima i nastavnicima i da dobro razmisle da li među njima postoji neko ko voli da nekon ponizi ili umanji i da razmisle da li žele da budu neko ko će drugog uniziti ili neko ko bi voleo da ga drugari vole”, navodi ona.

Kampanja “Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” sprovodi u okviru projekta “Promovisanje različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ u saradnji sa projektom “Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji su deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend