Društvo

Na „Dan bez saobraćaja“ ulice prepuštene pešacima i sportistima na nekoliko sati

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se u mnogim gradovima Srbije, a svakog 22. septembra zatvara se saobraćaj u prometnim ulicama koje se oslobađaju za pešake. Na ulicama Vožda Karađorđa i Generala Milojka Lešjanina danas su na nekoliko sati umesto vozila bila deca koja su igrala fudbal i odbojku, a pešaci su mogli nesmetano da se šetaju.

„Današnji događaj je finale ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra. Dan bez automobila je evropska inicijativa koja je po prvi put obeležena 2002. godine i prilika je da se svake godine gradovi širom Evrope prikažu u drugačijem svetlu i da najuža gradska jezgra budu potpuno prilagođena pešacima i svima koji ne koriste automobile“, rekla je Danijela Vučić menadžerka EU Info kutka Niš.

Na ovaj način, kako kaže, bi trebalo da se podsetimo da je gradski ritam neodrživ za našu planetu i da bi o tome trebalo da mislimo svi. ,,Na današnji dan je prilika da pošaljemo poruku da je do svih nas da pokušamo da u toj  svakodnevnoj mobilnosti na putu do posla i škola i kupovine ne sedamo uvek u automobile već da idemo pešaka ili koristimo nemotorizovan prevoz“, poručila je Vučić.

Pomoćnica gradonačelnice za komunalna pitanja Vladislava Ivković podsetila je da je ovo petnaesti po redu put da se obeležava Dan mobilnosti i da su i ovog puta ulice Milojka Lešjanina i Voždova zatvorene za saobraćaj.

,,Ulice su prepuštene na par sati pešacima i biciklistima, našim najmlađim sugrađanima i sportistima ukazujući još jednom na značaj našeg zdravlja i zaštitu životne sredine. Imajući u  vidu da se Dan bez automobila obeležava u uslovima pandemije, jako je važno da je tema ovogodišnje nedelje mobilnosti Održiva mobilnost za zdraviji život, a slogan kampanje je „Krećimo se održivo i ostanimo zdravi“, rekla je Ivković.

Dan bez automobila u Nišu

Pored zatvaranja ulica kaže da su omogućili rekonstrukcijom Trga kralja Milana proširenje pešačke zone i da značajna sredstva obezbeđuju za biciklstičke staze, njihovo uređenje i opremanje.

,,Time želimo da omogućimo sugrađanima da koriste bicikle na propisan način“, poručila je.

Naredne nedelje bi na poklon bicikle trebalo da dobiju učenici iz višečlanih  i socijalno ugroženih porodica, a kroz Konkurs za subvencije za  kupovinu bicikala bi trebalo da se opreme i sugrađani i sugrađanke Niša.

,,Podelićemo 50 bicikala našim učenicima iz škola koje će ih predložiti, a koji će doći pre svega iz višečlanih porodica i lošijeg materijalnog stanja“, izjavila je i dodala da se nada da će i nabavka bicikala biti realizovana za građane, pa paralelno kako kaže rade sve da infrastruktura grada dozvoli da se te bicikle koriste.

Dodaje da Grad čini sve što se zaštite životne sredine tiče pa je uskoro najavljena završna faza priključenja na toplovodnu mrežu zgrade Medicinskog fakulteta, zgrade Železnice Srbije, studentskih domova i zgrade ATD-a.

Ovoj akciji se odazvalo oko tridesetak gradova širom Srbije, a iz EU Info kutka se nadaju da će ih biti svake godine više.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lp
Za 2 minuta

Golden

Lp
Gorillaz
Za 6 minuta

Silent Running Ft Adeleye Omotayo

Gorillaz
Michael Buble
Za 9 minuta

Higher

Michael Buble
Shawn Mendes & Camila Cabello
Za 12 minuta

Senorita

Shawn Mendes & Camila Cabello
Specials
Za 15 minuta

Ghost Town

Specials

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend