Društvo

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog izostale tradicionalne litije kroz Duvanište

Foto: Gradska opština Medijana, fejsbuk
Tradicionalne litije koje već dve decenije održavaju u naselju Duvanište na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, ove godine neće biti organizovane zbog epidemiološke situcije. Pravoslavni vernici će tokom celog dana imati prilike da se poklone mitri Svetog Vasilija u istoimenom Hramu u Duvaništu. Večernju službu i akatist svecu služiće se u porti Hrama sa početkom u 18h.

Na današnji dan pre 22 godine preko 2.000 kasetnih bombi sručilo se na niško naselje Duvanište. U napadu je povređeno 11 ljudi, ali žrtva nije bilo. Bombardovanje ovog dela grada dogodilo se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, te žitelji tog naselja veruju da ih je svetac spasao od tragedije. Pet dana ranije  bombardovan je centar grada i u tom napadu je poginulo 15 ljudi.

Od 2000. godine njemu u čast organizuju litije, a vernici, predstavnici Crvke, Grada i opštine hodaju ulicama naselja sve do Hrama. Međutim  ove godine neće biti tradicionalne šetnje niti proslave litija zbog epidemiološke situacije, saopštili su iz gradske opštine Medijana.

Iako će ove godine tradicija izostati, žitelji Duvaništa i pravoslavni vernici obeležiće  praznik. U 9h izjutra u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište, episkop niški Arsenije služio je  Svetu arhijerejsku liturgiju. Vernici će tokom čitavog dana imati prilike da se u Hramu poklone mitri Sveca. Večernju službu i akatist Svetom Vasiliju Ostroškom služiće se u porti Hrama sa početkom u 18h.

Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju, u Hercegovini u 17. veku. Zamonašio se i započeo život podvižnika u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice. Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski, živeo je u manastiru Tvrdošu, sve dok ga Turci nisu razorili. Nakon toga preselio se u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine.

Mošti Sveca čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. U narodu se vereuje da danas ne valja raditi teže poslove, ali valjdaočistiti kuću kako bi u njoj čitave godine vladali mir i harmonija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 2 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 14 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend