Društvo

Na Gastro-turističkom festivalu i jela sa trpeze Cara Konstantina

Foto: Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš
Posetioci 10. Međunarodnog gastro-turističkog fetivala koji će se održati u petak i subotu 26. i 27. maja na Amfiteatru na keju okupiće majstore kuhinje iz 15 zemalja. Posetioci festivala imaće prilike da probaju razne đakonije, a dobiće priliku i da okuse jela koja su se služila na trpezi Cara Konstantina.

Manifestacija će okupiti oko 400 učesnika sa prostora cele bivše Jugoslavije, Grčke, Italije, Rumunije, Bugarske, Švedske, Švajcarske, Izraela, pokazaće umeće u pripremi raznih kulinarskih specijaliteta.

„Petnaest zemalja je za sada potvrdilo svoj dolazak. Imamo  osam takmičarskih disciplina. Takmiče se profesionalci i amateri. Vrata naše manifestacije otvorena su za one koji se profesionalno bave ovim poslom kao i za one koji vole da uživaju u hrani i oprobaju se u pripremi jela“, kaže Ančica Dimitrijevič, predsednica Udruženja ugosteljskih i turističkih poslenika Niša.

Prvog dana manifestacije, u petak 26. maja od 9 sati varljače će ukrstiti šefovi kuhinje koji će se nadmetati u raznih pripremi jela moderne kuhinje: jela od mesa i ribe u boksu, pice, paste i restoranskog dezerta. Nekoliko sati kasnije od 15 č.,  održaće se takmičenje u pripremi roštilja, po kome je jug poznat, dok će se od 16 č. kuvari će se nadmetati u kuvanju kotlića od ribljeg mesa na otvorenoj vatri.

Drugi dan manifestacije protećiće u kulinarskom nadmetanju, a na meniju su kuvana jela u kotliću, jela nacionalne kuhinje i vojnički pasulj, koji će posetioci manifestavije moći da probaju, a Nišlije su spremile i iznenađenje za goste i posetioce manifestacije.

„Ove godine smo došli na ideju da našim gostima ponudimo nešto posebno, pokazaćemo om šta se to jelo i i plo na dvoru Cara Konstantina. Za pripremu trpeze dostojne niškog cara biće zaduženi učenici Ugostiteljske škole“, otkriva Dimitrijević  za City Smart.

Posetioci manifestacije će moći da probaju razna jela, ali isto tako posete i Gastro pijacu i kupe domaće proizvode koja je otvorena oba dana.

Kada je o zabavnom delu manifestacije prvog dana će se za atmosferu postarti Ansambl „Groš“ koji nastupa od 20 č., dok drugog dana za Nišlije peva Renato Henc čiji nastup je zakazan za 20 č.

Organizatori manifestacije nisu zaboravili ni najmlađe posetioce, koje 27. maja od 15 č. očekuje radionica Mašta može svašta.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Niša, a organizuje je Udruženje ugostetljih i turističkih poslenika Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Eddie Floyd
Za 2 minuta

Knock on Wood

Eddie Floyd
Rare Bird
Za 5 minuta

Sympathy

Rare Bird
Kristali
Za 7 minuta

Talasi

Kristali
Dingospo Dali
Za 10 minuta

Ne Pitaj Se

Dingospo Dali
Bing Ji Ling
Za 14 minuta

This Song Is For You

Bing Ji Ling

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend